Kada se očekuje vrhunac gripe? Capak: To je na razini vremenske prognoze

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2020. u 10:04
Foto: Tomislav Pavlek/PIXSELL

Smatramo da cijepljenje djece nije prioritet osim djece koja imaju neku bolest, koja su imunokompromitirana, rekao je Capak.

Krunoslav Capak gostovao je u Dnevniku HRT-a. Pojasnio je najprije tko se sve može besplatno cijepiti.

“Svi stariji od 65, osobe s kroničnom bolešću, zdravstveni djelatnici, imunokompromitirani”, rekao je Capak i potom odgovorio na pitanje trebaju li se cijepiti djeca.

“Smatramo da cijepljenje djece nije prioritet osim djece koja imaju neku bolest, koja su imunokompromitirana. Smatramo da ima važnijih prioriteta”, rekao je.

Otkrio je i koja je razlika među dostupnim cjepivima te očekuje li se ove godine veći interes.

“Oba cjepiva su četverovalentna, nema razlike među njima, svako će biti otprilike isto”, rekao je o cjepivima. Na pitanje očekuje li se veći interes za cjepivo ove godine, kaže kako je interes već sada veći.

“Već sada je interes veći nego što je bio pa imamo i dvostruko više doza nego u prošloj godini”, rekao je.

Zašto ima manje gripe na južnoj hemisferi ove godine?

“To je važno. Važno je reći da mjere kojima se sprječava korona sprječavaju i širenje gripe. Zato je aktivnost na 10% prošlogodišnje zaraze tamo i nadamo se da će tako biti i kod nas”, rekao je Capak.

Komentirao je i situaciju u staračkom domu u Delnicama.

“61 je pozitivan, od čega je 4 djelatnika. Srećom sve slike su blage, nema težih slučajeva”, rekao je o stanju u tom domu.

Kada možemo očekivati prve slučajeve gripe?

Capak je prokomentirao i kada bismo mogli očekivati prve slučajeve gripe.

“Jako je teško predvidjeti. Zadnjih godina je to bilo ranije. Kad sam ja bio specijalizant, počinjala je oko ili iza Božića, ali sada počinje ranije. Mi uzimamo briseve i pratimo i kada pronađemo virus gripe objavit ćemo to”, dodaje.

Osim toga, za kraj je otkrio i kada se očekuje vrhunac sezone gripe.

“To je jako teško, na razini vremenske prognoze. Vrhunac gripe bude u veljači, ali oko korone je nemoguće reći”, zaključio je za HRT.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Vremenska prognoza se temelji na matematičkim modelima i na zakonima fizike. I ona je 80% tocna. A capakovo i kolaricevo laprdanje se temelji na muljanju i njihivom neznanju, uz primjenu direktiva vlade/hadezea.

New Report

Close