‘Kad Šume vodi matematičar, onda imamo ovakav kaos’

Autor: Božica Babić , 20. rujan 2016. u 08:22
Foto: Thinkstock

Potkornjak hara Gorskim kotarom, a Hrvatska još nema nacionalnu strategiju gospodarenja šumama.

Tri godine šumama Gorskog kotara hara epidemija potkornjaka i već je uništeno 30-40 posto površina pod smrekom, no posljedice bi uskoro mogle biti još i pogubnije jer mjerodavne državne institucije šute i ne poduzimaju ništa, upozorili su jučer iz Hrvatskog drvnog klastera (HDK) uz neslužbenu procjenu da se dosadašnja šteta uzrokovana najezdom potkornjaka kreće između 50-60 milijuna eura.

"Slovenci su uz vlastite strojeve unajmili opremu  iz Austrije. Tražili su i pomoć Europske unije te privatnim šumovlasnicima dali i financijsku potporu i gotovo su svoje šume očistili od tog opakog nametnika, a Uprava Hrvatskih šuma u poslovnom izvješću hvali se kako su u 2015. na zaštitnim sredstvima uštedjeli 50 milijuna kuna", ilustrirao je dva različita pristupa direktor HDK-a Marijan Kavran. Zbog spomenute uštede Hrvatskih šuma razmjeri golemih šteta bit će očiti za pet do deset godina, no tako je to kada upravu vodi ne šumar nego matematičar, opominje Kavran. Europska komisija u srpnju je usvojila paket novog zakonodavstva u području politike ublažavanja klimatskih promjena u okviru Europske unije, gdje je posebno apostrofirana upravo uloga šuma u smanjenju stakleničkih plinova, no RH bi mogla ostati uskraćena za moguće namjenske potpore.

"Hrvatska nije izradila nacionalni plan gospodarenja šumama za razdoblje 2016.-2020.", upozorila je europarlamentarka Marijana Petir podsjetivši "kako je to još jedan od repova što su ostali iza bivšeg ministra Tihomira Jakovine. Listu problema nadopunio je profesor na zagrebačkom Šumarskom fakultetu Ivica Tikvić navodeći kako Hrvatska još  nema ni plan pošumljavanja ni sustav za praćenje šteta. "Srbija je odlučila da će do 2030. sa sadašnjih  18 posto pošumljenosti dosegnuti europski prosjek od 38 posto, a mi nemamo konkretnih planova unatoč vrlom lošem stanju u šumama, posebno hrasta lužnjaka i smreke", ilustrirao je Tikvić navodeći da je trenutačno na Zavodu za zapošljavanje 170 osoba s diplomom inženjera šumarstva.

"Nitko se nije dosjetio angažirati ih možda na uzgoju rasadnog materijala za kojim postoji velika potražnja za izvoz", ističe Tikvić. Na razini EU, podsjetio je Kavran, nedavno je usvojena studija o kaskadnoj, višestrukoj uporabi drvne sirovine. Energetski lobiji, na krilima izdašnih potpora i vlastite financijske moći, drvnoj industriji sve agresivnije otimaju sirovinu. Tom studijom EK šalje poruku da drvnu sirovinu primarno treba koristiti u dugim ciklusima, za proizvode visoke dodane vrijednosti i potom je, tek po isteku njihova vijeka trajanja, oporabiti.       

Komentari (8)
Pogledajte sve

“no tako je to kada upravu vodi ne šumar nego matematičar”

Ne shvaćam što je gosp. Kavran ovim htio reći. Nema dokaza da bi šumar bio bolji, naprotiv, iako smo cirkus od države a 6 godina nas je vodio doktor dramaturgije – nismo daleko dogurali. 🙂

Šume se same znaju brinuti za sebe, to rade već tisućama godina, bez ikakvih ministarstava, agencija, nacionalnih strategija i ostalih uhljebničkih nebuloza. Dovoljno ih je samo ostaviti na miru jer ne bi bile tu da se same nisu znale nositi s potkornjacima, kojekakvim drugim nametnicima, bolestima, požarima, poplavama itd. Uhljebi kradu, lažu, otimaju tzv. nacionalno dobro i ekonomsku korist od svega trpaju samo sebi u džepove dok ostalima prodaju priču o općem dobru. Dok u stvarnosti to opće dobro nije opće nego samo njihovo. Potpuno su nepotrebni, štetni i sve ih treba raspustiti.


Hrvatske šume su najuhljebničkija organizacija u državi, tako da ništa ovo nije niti novost niti iznenađenje.

u pravu ste, najviše podkornjaka sjedi u upravama HŠ, ali nemojte zaboraviti da su im i Hrvatske vode ozbiljna konkurencija(npr. osobno imam račun za vodu sa iznosom od 30% za potrošnju po m3, a 70% su uhljebnički nameti+PDV, za lov i ribolov po Namibijama), kao i sve državne tvrtke koje imaju prefix hrvaatska(e, i, o)

Poduzeće “Hrvatske šume ” ostvaruje profit isključivo korištenjem postojećeg šumskog bogatsva, to jest sječom najljepših i najvećih stabala bukve, hrasta ili jele u svrhu prodaje tehničkog drva i drva za ogrjev. Bespoštednom sječom i urezivanjem puteva za svoje traktore i vozila za izvlačenje trupaca rade nepopravljivu štetu, pogotovo na Medvednici gdje ogole čitave padine, a posadili nisu mlada stabla, ništa. Samo se pozivaju na samoobnavljajuće šume…Putevi koji ostaju nesanirani, mijenjaju tok slijevanja voda nakon kiša i otapanja snijega, pa imamo klizišta i odrone posvuda. Nitko ne kontrolira stanje u šumama. Uzima se , ništa se ne daje. Bolesnu šumu ne ruše i ne saniraju…nije im zanimljiva za prodaju, pa se bolest širi dalje. Treba samo malo otići na Sljeme, ili po Gorskom kotaru da se vidi pustoš koju ostavljaju za sobom. Nedavno su označili čitavu padinu na istočnoj strani Medvednice, očigledno da će opet porušiti sve do zadnjeg zdravog stabla i ostatće šikara i trnje kao na svim ostalim dijelovima šume koju su potpuno ogolili. Treba pošumljavati…naši djedovi i bake su sadili ta stabla, ovi danas samo ruše, prodaju, dodjeljuju konscesije koncesionarima koje nitko ne kontrolira, dijele bonuse od profita a nama neka ostane trnje i klizišta. Nije u redu takvo gospodarenje, stručni ljudi trebaju preuzeti “HŠ” inače nam se šume neće još dugo zelenjeti.
Morala sam se ulogirati nakon dugo vremena jer me takav kaos u šumama jako pogađa.

New Report

Close