Josip Aladrović otkrio sljedeće poteze Vlade: Mirovine i socijalne naknade zadnja su linija obrane

Autor: Poslovni.hr , 09. travanj 2020. u 11:15
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Govoreći o uštedama, kaže kako su sva ministarstva shvatila što im je činiti, sve troškove koji nisu nužni su rezali.

Gostujući u Novom danu na N1 televiziji, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, izvijestio je da se za mjeru isplate minimalca od 4.000 kuna prijavilo 94.000 poslodavaca za 550.000 zaposlenika.

“Što se tiče isplata i naših obveza, s današnjim danom isplaćeno je 870 milijuna kuna, isplate ćemo finalizirati do 15. travnja. Moram reći da na ovome 15 dana svakodnevno, vikendom i dvosmjenski radi 500 zaposlenika HZZ-a, ima određenih tehničkih poteškoća, no sve gdje je došlo do preplate ili uskrate ćemo poravnati i kompenzirati”, kaže ministar.

I do njih u ministarstvu došle su informacije o mogućim malverzacijama, da se poticaji ne isplaćuju radnicima kao plaća ili da se dijele.

“Ova potpora je poslodavcima za isplatu plaća. Imali smo upita i informacija da se poslodavci ponašaju svojevoljno ili negativno, to je sigurno mali broj, ali provjerit ćemo sve, uputit ćemo ih što su obvezni po zakonu i uključiti državni inspektorat. Sigurno ćemo sve utvrditi i sankcionirati, nećemo dopustiti malverzacije”, uvjerava Aladrović.

Slijede razgovori s predsjednicima uprava mirovinskih fondova

Govoreći o uštedama, kaže kako su sva ministarstva shvatila što im je činiti, sve troškove koji nisu nužni su rezali.

Ponavlja da su mirovine i socijalne naknade zadnja linija obrane, sigurne su i nema smanjivanja.

“Ovih dana ćemo razgovarati s predsjednicima uprava mirovinskih fondova, kako oni mogu pomoći kada je u pitanju likvidnost. Njihova ulaganja su 70 posto u državnim obveznicima. Sigurno mogu pomoći ali ne na način i u razmjerima da to ugrozi isplatu mirovina bilo kada. Ne razmišlja se o nacionalizaciji drugog stupa, bilo kakvo pretapanje u prvi stup nije na stolu”, kaže Aladrović.

Komentirajući zahtjeve oporbe zaključio je kako oni nemaju odgovornost pa mogu predlagati sve što žele.

“Velika je razlika kada ste vi vlada i nosite odgovornost. Mjere naših političkih konkurenata imaju logike, imaju smisla ali u trenutku kada nemate odgovornost, možete u zakon staviti što god i tvrditi da je dobro, to je lagodna pozicija”, odgovara ministar.

Uoči GSV-a idući tjedan danas će premijer i ministri održati konzultativni sastanak sa socijalnim partnerima.

“Želimo očuvati radna mjesta, i svi moraju solidarno raspodijeliti teret krize. O kriterijima za rezove razgovarat ćemo s partnerima. Ono što mogu reći je da će oni s najnižim primanjima biti zaštićeni posebnim mehanizmima, oko toga ne dvojimo”, poručuje Aladrović.

Komentirao je i slučaj stranačkog kolege, ravnatelja Doma za starije i nemoćne u Splitu, u koji je ušao koronavirus.

“Ako je nešto bilo krivo, to će se utvrditi, ali svoditi to pitanje je li član stranke i ima li iskustva na tim poslovima, to ne samo da nije dobro nego je u ovome trenutku i štetno”, zaključio je Aladrović.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Stalno kukaju da nema novca a novac bacaju kroz prozor od 95 g iz svake stavke proracuna 30% ide za financiranje herceg bosne plus svakodnevne manje ili vece donacije kao ovih 43 miliona ,kad se ukinu mjere tek onda ce doc jad i bjeda ljudi nece mic placat ni rezoje kamoli za hranu i stanovanje pod hitno zakonski treba ukinuti naknade po racunima i svakoj obitelji sa primanjima u kucanstvu ispod 7000 kn ( dva minimalca) uplatiti oomoc od tisucu eura .Zanima me zasto se pomaze inim” poslodavcima ” koji su  strpali u dzep proslogodisnju dobit oreko tri miliona eura i tako godinama unazad a sad za petnest dana nerada odpustaju radnike koji uzgred rade za 2800 neto

Kada ce dati umirovljenicima potpore onima ispod 2000kn mirovine, to suti ili oni to ne poznam, vlada misli da će da će poslodavci isplatit radnicima 4000 kn nece nego 3250 kn ili 2850 kn drugo ce zadržat za sebe ili ih neće uopće isplatit radnicima, neka misli na umirovljenike za potpore 3000Kn mislim da mu je vrijeme za to

Zadnja obrana i to dosta slaba. Bit će probijena brzo i lako.

New Report

Close