Klijenti ostali zatečeni: Za moratorij kredita mora se platiti solemnizacija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. travanj 2020. u 10:24
Foto: Marko Prpić / Pixsell

Neslužbeno se može saznati kako se, s pravnog aspekta, solemnizacija aneksa podrazumijeva, pa i u slučaju moratorija od svega tri mjeseca.

Klijenti koji su se ovih dana obratili svojim bankama kako bi pokrenuli proceduru moratorija na otplatu kredita našli su se zatečeni činjenicom da to podrazumijeva i dodatne troškove, a među ostalim, ispostavilo se da će morati platiti solemnizaciju aneksa ugovora o kreditu, piše u četvrtak Jutarnji list.

Dnevnik navodi da su jednom klijentu u banci pojasnili da iznos “ovisi o preostalom kreditnom dugu”. Inače, iznos solemnizacije ovisi o vrijednosti ugovora, a ako se on naknadno mijenja, naplaćuje se maksimalno četvrtina prve obračunate cijene.

Na pitanje kakve troškove za klijente doista predviđa ugovoranje moratorija, u bankama još nerado iznose detalje. U jednoj banci tek ističu kako se na konkretnim modelima odgode otplate kredita “intenzivno radi, oni su trenutačno u fazi finalne razrade te će detalji dostupnih opcija biti poznati kroz koji dan”. Inače, u toj banci su dosad online putem zaprimili nešto više od 3000 zahtjeva građana za odgodu otplate.

Druga je pak banka je počela s prikupljanjem prijava 1. travnja i još je u tijeku izrada konačnih modela pomoći. Kada je riječ o plaćanju solemnizacije aneksa, ističu kako su “u tijeku konzultacije vezane za pravne mogućnosti provedbe”.

Neslužbeno se može saznati kako se, s pravnog aspekta, solemnizacija aneksa podrazumijeva, pa i u slučaju moratorija od svega tri mjeseca. Kako se očekuje da će on potrajati dulje, možda i godinu dana, banke se žele osigurati da će taj novac i naplatiti.

U razgovorima s bankama koji su proteklih tjedana vođeni, čini se, otvoreno je pitanje plaćanja solemnizacije, ali njihov argument je bio da od nekih naknada mogu odustati, ali ne od svih. Primjerice, na preporuku HNB-a sve su banke odustale od naplate naknada za korištenje bankomata druge banke.

Na pitanje kakav je stav središnje banke po pitanju naplate solemnizacije ugovora, u HNB-u kažu kako su upoznati s priopćenjem HUB-a prema kojem će kreditne institucije za vrijeme odgode plaćanja obračunavati isključivo redovno ugovorene kamate bez dodatnih naknada, “no to se ne odnosi nužno na troškove solemnizacije koji se plaćaju javnom bilježniku”, navodi dnevnik.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pa jos je suker donio zakon o soleminizaciji   biljezniku ostaje manji dio ostalo je prihod proracuna to sabor mora odlucit da se ukine pa ce bit umjesto 600 kn sto kuna

Hahaha….

kakav klošeraj od strane banaka.

New Report

Close