Još jedan veliki grad zabranit će alkohol na plažama, obližnja općina kažnjava i sunčanje u toplesu

Autor: Poslovni.hr , 05. prosinac 2023. u 10:31
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Općine i gradovi dužni donijeti odluke o redu na pomorskom dobru.

Nakon što je koncem srpnja ove godine donesen novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, svi gradovi i općine u priobalju i na otocima u svrhu održavanja reda na pomorskom dobru u obvezi su donijeti istoimene odluke o redu na pomorskom dobru.

Slučaj Grada Pule u žižu je javnosti izbacio pitanja toplesa i konzumiranja alkohola na javnim morskim plažama, a ovog tjedna o tim će se i drugim odredbama iz predložene odluke povesti rasprava i na sjednici Gradskog vijeća Rijeke.

Za razliku od Pule i Rijeci bliže Općine Kostrena, čiji su vijećnici spomenutu odluku usvojili prošli tjedan, u riječkoj Odluci o redu na pomorskom dobru koja stiže pred gradske vijećnike nigdje se ne spominje tematika kupaćih kostima na potezu od Preluka do Pećina, ali se zato zabranjuje konzumacija alkoholnih pića na plažama, osim ako se to ne čini na terasi ugostiteljskog objekta, piše Novi list.

S druge strane, na susjednim, kostrenskim plažama, na kojima se ljeti kupa velik broj Riječana, prošlotjednom odlukom ‘nije dopušteno kretati se bez kupaćeg kostima ili dijela kupaćeg kostima, osim ukoliko se radi o plaži koja je određena kao nudistička’.

Prema onom što se predlaže gradskim vijećnicima Rijeke, na plažama od Preluka do Pećina ispada da je odzvonilo limenkama i bocama piva u rashladnim torbama kupača. Isto su već verificirali u Kostreni, ali su u ovoj općini napravili i izuzetak u slučajevima dozvoljenih javnih okupljanja na pomorskom dobru, drugim riječima nekih proslava i fešti.

U Puli su, pak, odlučili gradirati alkohol. Tako je na njihovim plažama zabranjena konzumacija jakih alkoholnih pića, osim ako se to čini na terasi nekog ugostiteljskog objekta, a dozvoljeno je ispijanje piva i vina.

– Pivo i vino, u smislu odredaba ovoga članka, ne smatraju se alkoholnim pićem, a sve u skladu sa Zakonom o vinu, Pravilnikom o pivu i drugim pozitivnopravnim propisima Republike Hrvatske koji reguliraju predmetnu materiju, stoji u obrazloženju pulske gradske uprave.

Zanimljiva je usporedba i u dijelu prekršajnih odredbi. Za razliku od Kostrene i Pule, koji su novčane kazne prepisali u rasponu od – do, i time ostavili kakvu-takvu mogućnost da se određeni prekršaj sankcionira ovisno o njegovoj težini i posljedicama na okoliš, zdravlje ili sigurnost ljudi, u predloženoj odluci Grada Rijeke toga nema.

Primjerice, nečije pljuvanje, konzumiranje alkohola ili odlaganje građevinskog materijala i drugog krupnog otpada na pomorsko dobro u Rijeci je podjednak krimen, barem prema predloženom iznosu novčanih kazni.

Za fizičke osobe 130 eura, za obrtnike 660, dok je za tvrtke to 1.320 eura te odgovornu osobu u pravoj osobi 265 eura.

U Kostreni su, pak, iznose kazni stavili u raspon od 600 do 1.300 eura za pravne osobe, od 200 do 660 eura za obrtnike te od 50 do 260 eura za fizičke osobe ako ih, primjerice, zateknu da se kreću bez dijela kupaćeg kostima, a za sličan raspon kazni odlučili su se i u Puli, piše Novi list.

 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Mozda neki vise vole vidjeti muske grudi, a zenske grudi su im odbojne.

Sljedece je valjda zabrana vikanja djece na plazi tipa: mama tata kupi mi sladoled, ispravno bi po nekima bilo ; roditelj kupi mi sladoled.

Ok, može li mi neko reći zašto ondana Tv-u u životu na vagi žene moraju nositi grudnjake a muškarci sa većim grudima od žena,ne trebaju???

New Report

Close