Jesmo li uspjeli u tranziciji? Evo gdje je Hrvatska na ljestvici prosperiteta

Autor: Ana Blašković , 23. prosinac 2019. u 13:24
C. Schöfböck

Građani Hrvatske osjetno ispod stanovnika Austrije i Slovenije, koji su 15. i 18. po izvješću Erstea i Legatuma.

Je li Hrvatska uspjela u tranziciji? Tri desetljeća nakon pada Željezne zavjese makroekonomske brojke ilustriraju priču o uspjehu regije srednje i istočne Europe, no druga je slika gleda li se kvaliteta života građana koji u njoj žive. Hrvatska je 41. na ljestvici 149 zemalja svijeta po prosperitetu koji mjeri materijalno bogatstvo, ali i društvene dobrobiti pa bi se upravo u indeks prosperiteta dijelom mogli naći razlozi za val iseljavanja iz Hrvatske.

Kad bi cijela regija bila jedna zemlja, zauzela bi 38. mjesto po prosperitetu; daleko ispod, primjerice, Austrije (15.) ili susjedne Slovenije (18.), rezultati su trećeg po redu Izvješća o prosperitetu CEE regije koji je Erste banka izradila s think-tankom Legatum. Iako su se životni uvjeti nedvojbeno poboljšali, uz rast plaća i zaposlenosti, nije ih popratilo povećanje zadovoljstva ljudi standardom života. 

Ugodno živi 15% građana
Troškovi života nadmašili su rast prihoda, u nekim zemljama i ekstremno. Cijene roba i usluga u CEE regiji porasle su u zadnjih sedam godina između 98% (Mađarska) i 257% (u Rumunjskoj), a prosjek EU iznosi 36% pa je tek 15% građana izjavilo da živi ugodno sa sadašnjim prihodima. 

 

Schöfböck

Rast Hrvatske i dalje preslab, no trend konvergencije postoji.

Indeks mjeri devet područja, a premda je u konačnici Hrvatska 41. po prosperitetu, više nego dvostruko lošijim područjima ocijenjeni su poslovno okruženje (104.) i društveni kapital, odnosno povjerenje u institucije (109.), područja gdje reforme stoje. Lošije ocjene su dobile ekonomska kvaliteta, upravljanje i zdravstvo, dok su osobne slobode, sigurnost, obrazovanje i prirodni okoliš bolji od prosjeka. 

Nužna snažna rasterećenja 
Inače, i u Ersteu očekuju usporavanje rasta BDP-a iduće godine na 2,5% s ovogodišnjih 3%. Kao i dosad, glavni generator rasta ostaju osobna potrošnja i investicije, a upravo bi ulaganja mogla dijelom kompenzirati usporavanje izvoza zbog nepovoljnog okruženja. 

"Rast Hrvatske i dalje preslab, no kako BDP raste brže od većine europskih zemalja određeni trend konvergencije postoji", kazao je predsjednik Uprave banke Christoph Schöfböck na božićnom druženju s novinarima poručujući da je nužno snažno rasterećenje gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close