Jedini su u Hrvatskoj, kod njih se školuju i stranici, a poslije se mogu zaposliti bilo gdje u Europi

Autor: Poslovni.hr , 06. listopad 2018. u 09:04
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sve češće je biraju i učenici iz drugih zemalja. Upiti stižu iz Švicarske, Francuske, Njemačke i Mađarske. Jozef je na Brač stigao iz Češke.

Klesarska škola u Pučišćima na Braču jedina je takva u Hrvatskoj.

Iako se, kao i većina otočkih i strukovnih škola, muči s manjkom učenika, u Pučišćima se školuju čak i stranci. U školi se bave i turizmom, a njihovi učenici nakon završetka školovanja mogu otvoriti svoj obrt i lako se zaposliti bilo gdje u Europi, piše N1.

Lagani udarci čekićem i ručno oblikovanje kamena svakodnevica su učenicima Klesarske škole na otoku Braču.

"U početku dobijemo nepravilan komad od kojeg moramo napravit kocku, izravnati sve stranice, i onda kasnije od toga profesor odredi što ćemo raditi. Ili vazu ili kamenicu, elipsu", kaže Elizabeta Batistić, učenica drugog razreda.

Kad je klesarstvo u pitanju ova je škola među najboljima u Europi.

"Škola nudi jedinstven način obrade kamena, dobro upoznavanje s materijalom. Jedinstveni smo u svijetu upravo po tom načinu obrade", rekla je Tamara Plastić, ravnateljica škole.

Baš zbog toga ju sve češće biraju i učenici iz drugih zemalja. Upiti stižu iz Švicarske, Francuske, Njemačke i Mađarske. Jozef je na Brač stigao iz Češke.

"Ovakve škole nema bilogdje, zato sam odlučio biti ovdje. Kad sam ovdje došao prvi dan pa sam gledao, ono, woow, kako to ljudi uopće mogu uspjeti i s godine na godinu sam skužio da to jednostavno nije toliko teško", kaže Jozef.

No, domaći školu ne biraju često pa iz godine u godinu na Braču bilježe pad broja učenika.

Potrebu za klesarima prepoznala je i država koja za njihovo školovanje daje stipendije, ukupno 9.000 kuna po učeniku dok pojedine bračke općine stipendiraju klesarske tehničare.

 Iduće godinu planiraju i otvaranje programa za dizajnera kamena. Sve to kako bi učenike privukli na bavljenje ovim rijetkim zanimanjem.

Komentirajte prvi

New Report

Close