Jedan hrvatski muzej našao se na listi za Europski muzej godine, u dvije godine imali su 32.000 posjetitelja

Autor: Poslovni.hr , 15. prosinac 2022. u 09:16
Foto:Goran Kovacic/PIXSELL

O najboljem muzeju na našem kontinentu odlučivat će Europski muzejski forum, a pobjednik će biti poznat u svibnju iduće godine. 

Muzej grada Rijeke nominiran je za laskavu titulu Europskog muzeja godine. Konkurencija je oštra, a dobitnik će biti proglašen na konferenciji Europskog muzejskog foruma u svibnju u Barceloni.

Riječki muzej borit će se za titulu najboljeg s još 32 europska muzeja. Prva je ovo nominacija na europskoj razini, javlja HRT.

“Ovo bi bilo najveće priznanje i najveći uspjeh, ali uspjeh je već i to da smo nominirani. Smatramo to, također, uspjehom. I nominacija za Oscara se broji, ali imali smo već i dvije nagrade Hrvatskog muzejskog društva”, rekao je Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke.

Za izložbu restauriranih radova Gustava Klimta te Meriku, izložbu posvećenu iseljavanju. Nagrađen je i stalni postav u velebnoj Palači šećera. Prostire se na dva kata i trideset prostorija.

U muzeju možete saznati više o prvom torpedu na svijetu, o povijesti kazališta ili o riječkom rocku, no to je tek početak priče. Dom stalnog muzejskog postava i dvije godine od otvorenja privlači brojne znatiželjnike.

“U dvije godine Palaču je posjetilo 32 tisuće posjetitelja. Iz početka su to bili naši sugrađani koji su htjeli vidjeti novu gradsku atrakciju, nakon toga su u prvi plan došli turisti”, kaže Velid Đekić, voditelj odnosa s javnošću Muzeja grada Rijeke.

Nije ovo prazan, beživotan prostor, upravo suprotno! Diše i živi uz svoje građanima, a mnogi u njemu pronalaze inspiraciju.

“Šećerana je jedan reprezentativni objekt koji smo našli da nam se jako lijepo uklapa u naše modele koje imamo i da ćemo ih tu moći uklopiti u prostor, da pokažu svu svoju ljepotu”, istaknula je Renata Štefan Barišić, profesorica u Trgovačkoj i tekstilnoj školi Rijeka.

O najboljem muzeju na našem kontinentu odlučivat će Europski muzejski forum, a pobjednik će biti poznat u svibnju iduće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close