Zagrebački Muzej iluzija seli sjedište u SAD. Uz 37 lokacija diljem svijeta, još je 12 u izgradnji

Autor: Ana Blašković , 10. srpanj 2022. u 09:01
Foto: Željko Bašić / Pixsell

Invera Equity, fond rizičnog kapitala koji je uložio u Metamorfozu čiji je projekt postigao svjetsku slavu, otkriva planove za jači globalni iskorak.

Muzej iluzija, zagrebačka kreacija koja je ulaskom fonda rizičnog kapitala Invera Equity Partnersa dobila dodatni vjetar u globalnom iskoraku, seli sjedište preko Velike bare. Premda u biznisu prodaje (optičkih) iluzija po uspješnoj formuli po kojoj mrežu danas čini 37 muzeja u svijetu u 21 zemlji, logika biznisa traži svoje. Žele biti percipirani kao kompanija iz zbog čega otvaraju ured u Atlanti kako bi s pridjevom “američki” ostvarili bolje valuacije jednom kada dođe vrijeme za izlazak fonda i isplatu prinosa ulagačima.

“Pripadamo industriji zabave, ‘mid-way’ segmentu tržišta koji se odnosi na atrakcije koja traje do dva sata za što su posjetitelji spremni platiti između 20 i 70 dolara. Slično poput Madame Tussauds”, ilustrira primjerom poznatog muzeja voštanih figura partner u Inveri EP Slaven Kordić. Invera Equity Partners zasad je jedini fond rizičnog kapitala na domaćem tržištu koji je svoju lukrativnu investiciju potražio u segmentu industrije zabave. Ostali su, većina će reći ‘sektorski agnostici’ bez izraženih preferencija prema pojedinoj grani, ipak prilike tražili u nešto tradicionalnijim djelatnostima.

“Jako volim ‘entertainment’, Hrvatska bi mogla imati puno više takvih ulaganja, još je domaćih ideja u sličnog potencijala širenja u zapadnu Europu i SAD. Imamo još pet targeta kompanija s kojima razgovaramo oko potencijalnog ulaganja”, kaže nam Kordić. Koliko su uložili u Metamorfozu, tvrtku koja stoji iza projekta Muzeja iluzija osnivačkog dvojca Roka Živkovića i Tomislava Pamukovića, od ulaska u srpnju 2021. – ne otkriva. Upravo je dovršetak te investicije kojom je Invera EP stekla većinski udio od 65 posto industrija fondova rizičnog kapitala ovog tjedna nagradila kao najbolju private equity ulaganje prošle godine. Vrijedi spomenuti da je konkurencija bila prilično žestoka jer su se za titulu konkurirali ulaganja Provectusa u Keindl Sport, Adria Dental Group i polikliniku Aiva, Prosperusova akvizicija Neosa te Rohatynova prodaja Pet Network Internationala u sklopu kojeg je i Pet centar. Unatoč selidbi sjedišta u Atlantu, u Hrvatskoj ostaje servisni centar, odnosno ‘mozak’ operacija. “Zagreb će biti globalni hub gdje će raditi ljudi iz cijelog svijeta s ‘know how-om’ vođenja muzeja, izrade eksponata i marketing, dok se voditeljske funkcije izmještaju u SAD”, kaže Kordić. Na čelnoj poziciji kompanije od listopada je Jonathan Benjamin, renomirani menadžer iz SAD-a koji je iskustvo brusio u razvitaku poslovanja Altitude Trampoline Parksa i Briggo Coffeea koji s timom u Atlanti fokus ima na snažnom iskoraku na američkom tržištu.

Za razliku od, primjerice Mate Rimca, koji je svoj biznis (unatoč svim očekivanjima i okladama) tvrdoglavo podigao i brendirao u Hrvatskoj gdje su ga podržali strateški investitori, naš sugovornik kaže da je okolnosti kod fondova rizičnog kapitala nešto drugačije s naglaskom na osiguravanju prinosa ulagačima.

Investitorska logika

“Manje je bitno otkuda je i tko vodi poslovanje, ključ je da će većina zaposlenika biti u Hrvatskoj. Želimo postići da se kompanija percipira kao američka kako bismo ostvarili bolje prinose jednog dana prilikom izlaska iz investicije”, kaže Kordić. Percepcija o “američkoj” kompaniji u praksi je vrlo konkretna, povrat bi mogao dosegnuti 15x EBITDA, dok bi hrvatska tvrtka u najboljem slučaju mogla računati na multiplikator 10x. Vremenski horizont ulaganja Invera EP je pet godina, ili kraće, i to je razdoblje u kojem fond želi transformirati poslovanje skokom na višu stepenicu. Ambicije su velike, ali takav je i potencijal, smatraju ulagači, pa su inicijalne projekcije za izlazak korigirane na “200 milijuna eura plus”.

“Već smo dobili dvije ponude za prodaju iz Europe, ali smo ih odbili jer smatramo da velikog potencijala uz ulaganja i razvoj ima puno”, kaže Kordić dodajući da to žele postići s jakim imenima u menadžmentu, među kojima su Teo Širola na čelu i Ivan Stipančić zadužen za financije. Suosnivač Roko Živković, bez kojeg ideje Muzeja iluzija i pratećih optičkih varki i glavolomki za male i velike posjetitelje diljem svijeta ne bi bilo, i dalje je u kompaniji kao savjetnik Uprave. Invera Equity Partners jedan je od nekolicine fondova rizičnog kapitala na domaćem tržištu.

Hrvatska pamet

Najveći ulagači u fond su Europski investicijski fond s 30 milijuna eura, Europska banka za obnovu i razvoj s 10 milijuna eura, a tri domaća mirovinska fonda, Raiffeisen, Erste i PBZ CO, kumulativno su ga podržali s 14,5 milijuna eura. Među ulagačima je Fond za razgradnju NE Krško s 4,5 milijuna eura, dok su partneri Slaven Kordić i Kemal Sikirić te zaposlenici uložili još 1,5 milijuna eura.

Primajući nagradu za najbolju private investiciju godine Roko Živković je u srijedu u Zagrebu rekao da kada su pokretali projekt Muzeja iluzija nisu ni sanjali da bi se moglo dogoditi takvo širenje projekta “koji je stvorila hrvatska pamet”, istaknuvši da uz 37 aktualnih lokacija muzeja diljem svijeta, još 12 lokacija upravo u izgradnji.

Komentirajte prvi

New Report

Close