Kao u Bordeauxu: Imat će Vinogradarski put, Kuću graševine, muzej, etno-bar…

Autor: Marija Brnić , 26. srpanj 2022. u 07:00
Kroz tematsku stazu Vinogradarski put posjetitelji će moći upoznati i iz prve ruke doživjeti lokalne vinare i njihove podrume/I. Galović/PIXSELL

Grad Kutjevo traži partnera i daje 1,5 milijuna kuna za projekt koji će podići ponudu kraja.

Kuću graševine, centar kakve najveće vinske regije u Francuskoj, Španjolskoj i Švicarskoj, vinari Kutjeva odavno priželjkuju, a takav projekt se već neko vrijeme strateški osmišljava i priprema.

Sada počinju i prvi koraci, jer Grad Kutjevo kao nositelj projekta koji će biti temelj razvoja gastro-enološkog turizma tog dijela Hrvatske, raspisao je natječaj za partnera u izradi projektne dokumentacije za taj veliki projekt.

Hrvatska, a ne talijanska vrsta
Interpretacijski centar Kuća graševine predviđa se podići i urediti na zemljištu koje se nalazi u samom centru grada Kutjeva, uz Gretin park, koji će, kako je zamišljeno, zajedno činiti jednu cjelinu.

Taj grad s bogatom povijesti, kulturnom i prirodnom baštinom diči se s vinogradarskom i vinarskom tradicijom na obroncima Krndije i Papuka, koju obilježava graševina.

Ponosno ističu da je graševina izvorno hrvatska, a ne talijanska vinska sorta, kako se pokušavalo prikazati, a ujedno je to i najraširenija sorta bijelog vina u Hrvatskoj.

Ta je sorta simbol tamošnje proizvodnje vina, a koliko je važna za hrvatsko vinogradarstvo, Kutjevčani navode da je čak 27 do 33 posto površina, ovisno o izvoru, pod tom sortom.

27 - 33

posto vinogradarskih površina u Hrvatskoj najmanje je pod sortom graševine

Bogatu povijest i tradiciju proizvodnje i kulture pijenja vina u Kutjevu žele približiti zainteresiranima, a u osmišljavanju proučili su kako su takve muzeje i centre ustrojili Francuzi u Bordeauxu, gdje je La Cité du Vin građen tri godine i otvorio je vrata 2016., potom obiteljski muzej Vivanco, koji je u Rioji u Španjolskoj otvoren 2004., te muzej vina Valais, koji je u Švicarskoj ustrojila lokalna zajednica vinara, a nakon puno selidbi i transformacija preuzela općina Sierre 2007.

U svim tim muzejima uz njegovanje kulture vina, posjetiteljima se pruža puno širi sadržaj, što želi u svom slučaju primijeniti i Kutjevo. Tako i ovaj projekt predviđa galerijski prostor za stalne i povremene izložbe, etno-bar unutar muzeja i u vrtu, vidikovac s pogledom na vinograde, prostore za kongrese i seminare i korporativne evente, te proslave, ali i muzejski dućan i čitaonice u kojima će posjetiteljima biti dostupna literatura iz enologije, te, podrazumijeva se, prostori za kušanje vina.

Kroz deset mjeseci
Projektna dokumentacija obuhvatit će i Gretin park, gradski park nazvan po Greti Turković, važnoj za hrvatsku vinsku i likovnu kulturu, a koji je smješten između Kutjevačkog dvorca i buduće Kuće graševine. Projekt predviđa i organiziranje tematske staze Vinogradarski put, kojom će posjetitelji moći upoznati i iz prve ruke doživjeti lokalne vinare i njihove podrume.

Izradu projektno-tehničke dokumentacije, što uključuje idejno rješenje za projekt, uklanjanje građevine, glavni i izvedbeni projekt, izradu troškovnika i elaborata za ishođenje građevinske dozvole, Grad je spreman platiti 1,5 milijuna kuna plus PDV, a natječaj je otvoren do 16. kolovoza.

Dokumentaciju u Kutjevu očekuju kroz deset mjeseci nakon zaključenja ugovora, nakon čega će se pristupiti realizaciji projekta koji će taj kraj, nadaju se, uvrstiti na kartu vrhunskih turističko-kulturnih destinacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close