Jadranski radari koriste sigurnosti svih koji na moru jesu i od njega žive

Autor: Sergej Novosel Vučković , 28. ožujak 2022. u 22:00
Radar na Debeljaku kod Zadra visok je 15 metara/DHMZ

Naša obala dobiva najmoderniji meteo uređaj za praćenje i rano upozoravanje na nepogode, slijede još dva.

Prvi put u povijesti cijeli hrvatski Jadran bit će pokriven radarima koji su u stanju pratiti i mjeriti vremenske pojave te slati upozorenja o zbivanjima na moru, čime će utjecati na sigurnost onih koji na moru jesu, od mora i uza nj žive.

Drugim riječima, pomagat će meteorolozima u prognoziranju vremena, ali i gospodarstvu – podaci s radara tiču se brodara, ribara, nautičara na pučini, te poljoprivrednika, vinogradara, maslinara na kopnu, te zračnom prometu, slikovito su nam objasnili iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) koji ih je dao postaviti.

Jučer je, naime, na lokaciji Debeljak, općina Sukošan kod Zadra, počela instalacija prvog od tri meteorološka radara C-band Doppler, dio projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH-METMONIC (METMONIC) koji provodi DHMZ.

Podiže ga zajednica ponuditelja – zagrebački Zagrel i finska Vaisala OYJ, koji su ujesen 2020. dobili posao postavljanja 6 radara u cijeloj Hrvatskoj, vrijedan čak 343.914.506,50 kuna, od čega 85% daje EU, a ostalo RH. O

vaj kod Zadra prvi je od tri na našoj obali, pozicioniran na srednjem Jadranu kako bi mogao dijelom zahvaćati i sjeverni i južni dio, gdje slijede radari na Golom kod Labina i lokaciji Uljenje na Pelješcu. METMONIC je jedan od tri strateška za DHMZ, ali, kažu, najambiciozniji:

“Modernizacijom meteoroloških postaja te uspostavom suvremene mreže radarskih postaja, meteorološko-oceanografskih plutača i sustava za daljinska visinska mjerenja omogućit će se kontinuirano praćenje vremena, klime i klimatskih promjena te povećati mogućnosti upozoravanja na opasne vremenske pojave’’, kaže glavna ravnateljica DHMZ-a dr. Branka Ivančan-Picek.

Ističe da će to doprinijeti zaštiti prirode te održivom gospodarskom razvoju. Ovakvi uređaji, na moru ili kopnu (kod nas su takva tri – Gradište kod Županije zamijenilo je onaj kod Osijeka, u testnom radu je na Bilogori, a na Medvednici-Puntijarka ide modernizacija), u realnom vremenu, opisuje voditelj projekta mr. Stjepan Ivatek-Šahdan, omogućuju praćenje opasnih oluja i bez njih nema moderne rane najave opasnih nepogoda. Pojave mjere svakih 5 minuta, puno bolje od prijašnjih koji su mjerili svakih 15.

“Osim podataka o rasprostranjenosti naoblake iz koje se očekuje oborina, mogu pružati i informacije o očekivanom intenzitetu oborine na tlu, podatke o brzini i smjeru vjetra te akumuliranoj količini oborine na tlu. Ujedno će biti dostupni i podaci o vrsti oborine u oblaku te vertikalnim strujanjima u njemu’’, kaže Ivatek-Šahdan.

Radar na Debeljaku je u testnom radu i do kraja travnja s njega očitani podaci bit će dostupni svim korisnicima, dok se puna operativnost očekuje od lipnja, dakle pred samu glavnu turističku sezonu.

Komentirajte prvi

New Report

Close