Izazov za hrvatske osnovnoškolce: Tko izdrži tjedan dana bez mobitela dobit će nagradu

Autor: Poslovni.hr , 20. ožujak 2024. u 14:02
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Svaka škola birat će svoj najaktivniji i najkreativniji tim.

Vinkovačke gradske vlasti uputile su izazov učenicima 3. i 4. razreda gradskih osnovnih škola da se isključe s društvenih mreža, na tjedan dana ostave mobitele, tablete i druge ‘ekrane’ i vrijeme provedu u prirodi, na sportskim terenima, s prijateljima, a najuspješniji tim bit će nagrađen. 

Naime, razred koji na najbolji način iskoristi tjedan bez ekrana otputovat će na izlet u Park prirode Papuk, u koji je uključen i posjet Geoinfo centru u Voćinu i druge aktivnosti, poručuju iz Grada Vinkovaca.

Navode kako su najnovije studije potvrdile kako za malu djecu vrijeme provedeno ispred ekrana znači da su propustili brojne ključne trenutke za razvoj, a kod nešto veće djece to značajno utječe na društveni razvoj, ali i tjelesne sposobnosti.

Po riječima gradonačelnika Ivana Bosančića, sve su to razlozi zbog kojih je Grad pokrenuo izazov kako bi djecu i posebno roditelje dodatno upozorili na opasnosti prekomjernog korištenja tehnologije.

“Jasno je kako sve proizlazi iz kućnog odgoja i odnosa roditelja s njihovom djecom, ali to ne znači da i mi ne možemo pomoći upravo roditeljima kroz ovakve i slične akcije”, poručio je.

Izazov je zamišljen na način da se razredni odjeli trećih i četvrtih razreda osnovnih škola prijave na izazov, za što imaju vremena do 28. ožujka, nakon čega će od Grada Vinkovaca dobiti sve potrebne materijale, među kojima i dnevnik u koji će upisivati aktivnosti koje su provodili u tjednu bez ekrana. Sam izazov započinje u ponedjeljak 15. travnja i traje do petka 19. travnja te u tom periodu učenici moraju odraditi što više aktivnosti „bez ekrana“ na što zanimljiviji način.

Svaka škola birat će svoj najaktivniji i najkreativniji tim, a potom će stručno povjerenstvo izabrati ukupnog pobjednika koji osvaja izlet na Papuk. Izazov uz zabavni i natjecateljski ima i edukativni dio pa će tako u petak 12. travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci biti održano stručno predavanje o toj problematici namijenjeno svim zainteresiranim roditeljima i odgojno-obrazovnim djelatnicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close