Interventni uvoz Inu stoji gotovo šest milijuna eura

Autor: Božica Babić; Ivana Barišić; Tanja Čorak; Eleonora Dukovac; Bernard Ivezić; Snježana Vujisić Sardeli , 12. siječanj 2009. u 22:00

U ponedjeljak su nastavljene mjere iz 5. i 6. stupnja redukcije pa je isključivan plin industrijskim potrošačima i trgovačkim centrima

Plin za Europu kreće u utorak ujutro, objavio je Gazprom u ponedjeljak. Ne bude li novih odgoda ili prekida, do Hrvatske bi ruski plin trebao stići u četvrtak ili petak.

“Bit ćemo sigurni tek kad ga vidimo na ulazu u Hrvatsku, na plinskom spoju u Rogatecu”, kažu dužnosnici u hrvatskom plinskom sustavu. Redukcije ipak neće prestati odmah nakon što se normalizira ruski uvoz, koji treba iznositi 130.000 prostornih metara na sat. Branko Radošević, predsjednik Uprave Plinacroa, kaže za Poslovni dnevnik da će redukcije biti potrebne još neko vrijeme, ponajprije radi stabilizacije sustava, kao i zbog niskih temperatura te potreba potrošnje. “Postupno ćemo, obratnim redoslijedom, normalizirati stanje”, rekao je Radošević. Do stizanja ruskog plina sustav će se i dalje održavati domaćom proizvodnjom, interventnim uvozom i korištenjem zaliha iz skladišta u Okolima. Interventni uvoz Inu će stajati pet do šest milijuna eura, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih toj kompaniji. Interventni uvoz plina iz skladišta E.On Ruhrgasa bio je dogovoren za tri dana, po milijun kubika dnevno, a u međuvremenu su dogovorene i nove količine za još tri dana. Uvoz je ostvaren zahvaljujući angažmanu Inina suvlasnika Mola. Uz tih 40.000 kubika plina na sat Ina je u dogovoru s Enijem preusmjerila i 30.000 prostornih metara plina iz zajedničkog posla u sjevernom Jadranu. U ponedjeljak su nastavljene mjere iz 5. i 6. stupnja redukcije zbog kojih je isključivan plin industrijskim potrošačima i trgovačkim centrima koje opskrbljuju lokalni distributeri plina. Distributeri, poput Gradske plinare Zagreb, najavili su da će popis tvrtki koje su se oglušile o mjere redukcije dostaviti Ministarstvu gospodarstva na daljnje postupanje.

No iz Ministarstva gospodarstva rečeno je da je prema Zakonu o tržištu plina obveza samih distributera da podnesu prekršajne prijave protiv korisnika koji nisu pristali na iskapčanje. Ne učine li to distributeri, Ministarstvo će prijave podnositi protiv njih, rekao je Tomislav Mazal, glasnogovornik Ministarstva gospodarstva. Glasnogovornik zagrebačke Gradske plinare Davor Šestan izvijestio je, primjerice, da je dio od 30 tvrtki – kojima preko vikenda nije bio isključen plin jer im nisu bile prisutne odgovorne osobe ili su odbijale isključenje – u ponedjeljak pristao na isključenje. Pojavile su se, međutim, nove tvrtke koje odbijaju isključenje pa se ukupni broj onih koji ne pristaju na obustavu u Zagrebu i dalje drži na 30. Samo u Zagrebu isključeno je više od 600 tvrtki, a do četvrtka ta bi se brojka trebala popeti na 900, ističe Šestan. U Ministarstvu gospodarstva kažu i da su odobrili dostavu plina za tehnološki minimum svakoj tvrtki koja je dala uvjerljivo obrazloženje da bi joj potpuna obustava nanijela znatne štete poslovnom procesu. Takvo odobrenje dobilo je 40-ak tvrtki, rekao je Tomislav Mazal, odbacujući ocjene HUP-a da će zbog nagle obustave plina industrija pretrpjeti milijunske gubitke. Mnoge tvrtke imaju pripremljene procedure za prelazak na alternativne izvore, poput loživog ulja. Trošak će im zbog toga biti nešto veći, ali neće imati nepovratne tehničke gubitke, smatraju u Ministarstvu gospodarstva. U HEP-u se doznaje da je potkraj prošlog tjedna povećana potrošnja električne energije. U petak je potrošeno oko 60 tisuća megavatsati, što sustav bez problema može podnijeti.

Radošević: Ina je trebala prije dogovoriti interventni uvoz

Kako je hrvatski plinski sustav reagirao na aktualnu plinsku krizu? Koje su reakcije bile dobre, gdje su bili propusti?
Hrvatski plinski sustav je dobro razvijen te je njegova tehnička, tehnološka i organizacijska priprema na iznadprosječnoj razini. Pritom mislim na domaću proizvodnju, transportni sustav i podzemno skladište plina. Zahvaljujući tome, u prednosti smo u odnosu na sve ostale zemlje okruženja, izuzevši Austrije i Italije. I drastičan poremećaj poput potpune obustave ulaza plina iz Rusije dočekali smo spremni. Upravo je Plinacro, u stalnoj suradnji s Ministarstvom gospodarstva inzistirao na donošenju Odluke o sigurnosti opskrbe, a što se u ovom slučaju pokazalo presudnim. Po vrlo kratkom postupku na relaciji Plinacro-Ministarstvo-Ina, u 4 sata ujutro, donijele su se nužne mjere kako bi se održala pouzdanost transportnog sustava te osigurala opskrba plinom zaštićenih kupaca, koji nisu ni jednog trenutka osjetili da plina nema u sustavu. Za ovakav scenarij, ma koliko malena bila vjerojatnost da će se dogoditi, bilo bi bolje da je Ina već imala ugovoren interventni uvoz, a što je resorno ministarstvo od nje nekoliko puta tražilo i struka preporučila. No Uprava Ine taj je zahtjev odbacila.

Koje se pouke iz ove krize mogu izvući za budućnost?
Sigurnost opskrbe ponajprije je u proizvodnji, skladišnim zalihama i dobroj infrastrukturi. Želi li Hrvatska viši stupanj sigurnosti plinskog sustava, nužna su ulaganja u sva tri ova segmenta, a to ima i svoju cijenu koju, na kraju, moraju platiti kupci plina. Energetski se sektor ne može prepustiti tržištu jer ono funkcionira samo u uvjetima redovnog stanja i viška robe. Cijeli svijet prednost daje sigurnosti opskrbe, a tek onda tržištu.

Reakcije

Katar odustao zbog malog tržišta
Katar je odustao od gradnje LNG terminala u Hrvatskoj zbog malog tržišta, tvrde stručnjaci koji su bili uključeni u pregovore. U Hrvatskoj i susjednim zemljama još relativno dugo neće biti dovoljno potrošnje ni za minimalni kapacitet terminala od 4,5 milijardi prostornih metara plina, racionalno su zaključili predstavnici Katara i okrenuli se Italiji.Zajedno s Exxon Mobileom, Katar je uložio u off-shore LNG terminal kod Roviga, koji u travnju počinje s radom.

Komentirajte prvi

New Report

Close