Institut Hrvoje Požar istraživat će geotermalne izvore energije

Autor: Marija Brnić , 20. travanj 2016. u 07:47
Goran Granić, ravnatelj EI Hrvoje Požar/M. Lukunić/PIXSELL

U nas korištenje geotermalne energije gotovo zanemarivo, a potencijal je golem, godina-ma upozorava Goran Granić.

U idućim mjesecima, do kraja 2016., Energetski institut Hrvoje Požar bavit će se istraživanjem mogućnosti snažnijeg korištenja geotermalne energije u Hrvatskoj. Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova objavilo je kako su s Institutom sklopili ugovor o darovanju 100 tisuća eura bespovratnih sredstava iz Fonda za bilateralne odnose, koji se financira u sklopu Norveških i EGP financijskih mehanizama 2009.-2014., a namijenjena su osmišljavanju i istraživanju potencijala geotermalne energije.

Svjetska iskustva 
Institut Hrvoje Požar na tom će projektu surađivati s islandskom Nacionalnom agencijom za energetiku, s kojim planira kroz studijsko putovanje i razmjenu iskustava, kao i organizaciju konferencije o geotermalnoj energiji u Hrvatskoj. Partnerstvo s Islanđanima ne čudi jer je ta zemlja predvodnik u pokrivanju svojih potreba za energijom proizvodnjom putem geotermalnih elektrana, točnije proizvodnja uvelike nadmašuje njezine energetske potrebe. Takve elektrane koriste i Filipini, Indonezija, Meksiko te Japan, dok je u europskim zemljama geotermalna energija korištena uglavnom za grijanje javnih objekata i kućanstava. Zemlje sjeverne Europe u tom segmentu prednjače, te Njemačka i Francuska, dok su srednjoeuropske države slabo razvile taj segment. U Hrvatskoj je, pak, korištenje geotermalne energije gotovo zanemarivo.

Karlovački potencijal 
Ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar Goran Granić godinama javno upozorava na nedovoljno korištenje potencijala geotermalnih izvora, kojima je Hrvatska bogata. Geotermalni potencijal u Hrvatskoj se već dugo analizira, postoje razna mjerenja, geotermalne karte i detaljna istraživanja koja su obavljale različite instutucije, od Hrvatskog geološkog instituta, Ina-Naftaplina do Instituta Hrvoje Požar.  

Uglavnom se pokazalo da potencijala ima na većem dijelu sjeverozapadne Hrvatske, uključujući Zagreb, Karlovac, Sisak i Petrinju, a prije nekoliko godina Institut Hrvoje Požar objavio je i najnoviju analizu geotermalnih izvora, kojom se, među ostalim, upozorava na velik potencijal u području Karlovačke županije. Jedno od najbogatijih izvorišta geotermalnih voda je pokraj mjesta Rečice, s temperaturom od 141 Celzijev stupanj, što bi bilo dostatno i za eventualnu izgradnju elektrane. Ovim projektom aktualizira se okretanje prema tom obliku energije i podizanju njegovog udjela u ukupnoj strukturi energetske potrošnje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Institut Hrvoje Pozar ismisljen je da bi Goran Granic imao posao direktora

Ako je igdje na djelu namjerna državna šeprtljavost, onda je to po pitanju geotermalnih izvora energije. Zakonska rješenja su:
– Geotermalna istraživanja možete napraviti samo tamo gdje je urbanističkim planom predviđeno geotermalno istraživanje;
– Kada ste obavili geotermalno istraživanje i kojim slučajem pronašli geotermalnu vodu vi je kao pronalazač ne možete koristiti. Država raspisuje natječaj za eksploataciju geotermalnog izvora na kojem se takmičite sa svim ostalim zainteresiranim učesnicima ;
Tko ozbiljan pod tim uvjetima može investirati u takav projekt? Znate li da jedino općina Magadenovac ima predviđeno geotermalno istraživanje u svom urbanističkom planu!
Jedan veliki islandski stručnjak koji je obišao neke od geotermalnih bušotina i koga su bombardirali sa rezultatima istraživanja, ovako je odgovorio: može biti da su uistinu te vode i ta temperatura, ali mi moramo pustiti kanticu u tu rupu i vidjeti tu vodu?
Iz Lendave, stručnjaci NAFTE Lendava upozorili su da INA nije bila specijalizirana za geotermalna istraživanja, nego su to bili oni. Izrazili su veliku skepsu za rezultate geotermalnih istraživanja što ju je obavila INA!
Stoga je velika vijest da se u taj projekt uključuje Institut. Međutim skeptičan sam iz razloga tako malog budžeta za taj veliki posao koji treba obaviti!!!!

New Report

Close