Probitačni turski poduzetnik i investitor iza sebe ima niz uspjeha, a sada počinje prvi projekt u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 19. siječanj 2019. u 08:00
Baybars Altunta, osnivač i predsjednik Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela/baybarsaltuntas.com/PD

WBAF Hrvatska će se usredotočiti na olakšavanje pristupa financiranju za poduzetnike, startupove, MSP-ove i brzorastuće tvrtke, te će početi s međunarodnim programima obuke za investitore.

U ponedjeljak 21. siječnja u Hrvatskoj, i to u Zaboku u dvorcu Bračak, otvara se prvi ured Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela (WBAF) u Europskoj uniji. Nudit će edukaciju startupima i poslovnim anđelima kakva je dosad bila dostupna u Londonu. U to su još uključeni elitni turizam i podrška Krapinsko-zagorske županije. Ovakva neobična vijest svakodnevica je za Baybarsa Altuntaşa.  Ovaj probitačni turski poduzetnik, anđeo investitor i promotor poduzetništva iza sebe ima niz uspjeha na međunarodnom planu.

U Turskoj se proslavio i kao TV zvijezda u njihovom pandanu poduzetničkog reality showa Shark Tanka. Predsjednik je turske mreže poslovnih anđela (TBAA), potpredsjednik europske mreže poslovnih anđela (EBAN) te osnivač i predsjednik WBAF-a. U Hrvatsku dolazi prilično redovito otkako ju je 2015. posjetio prvi put, a Poslovni dnevnik razgovarao je s Altuntaşom o prvom projektu koji radi na našem "terenu".

Program QBAC razvili ste na temelju istoimenog programa koji je WBAF provodio na Londonskoj burzi. Vi ste bili savjetnik za taj program LSE-u. Što točno je taj program nudio investitorima na LSE-u? 
Prije svega, WBAF želi pomoći da se poveća financijska uključenost diljem svijeta. Želimo pomoći i investitorima da iskoriste dobar i rani povrat svojih ulaganja, jer to stvara resurse za više ulaganja u nove startupove. I treće, WBAF želi ubrzati pretvorbu javnog novca u pametan novac, kako bi potaknuo inovacije. Osmislili smo tečaj tako da poslovnim anđelima pruži znanje i alate koji će im pomoći da kao investitori ostvare vlastite ciljeve, što će zauzvrat pridonijeti postizanju ciljeva WBAF-a za poduzetnički ekosustav.

Po čemu će se hrvatska verzija QBAC-a nazvana QBAC Bootcamp Croatia razlikovati od one u Londonu? 
U Hrvatskoj smo bootcamp osnažili s panel diskusijama, okruglim stolovima i debatama. Bit će sveobuhvatan, a uključivat će kulturnu interakciju s hrvatskim investicijskim ekosustavom. Uključivat će i posjete tehnoparkovima, sastanke sa studentima i prikupljanja sredstava za startupove.

 

320 tisuća

poslovnih anđela u EU uložilo je 9,6 milijardi eura u 2017. godini, tvrdi Europska mreža poslovnih anđela (EBAN)

Kako ste došli do procjene da za QBAC Bootcamp Croatia postoji tržište od 500.000 poslovnih anđela, tj. potencijalnih korisnika? 
Vjerujem da će Hrvatska biti centar edukacije za europske investitore, kroz WBAF programe obuke koji će se u njoj provoditi. Statistika Europske mreže poslovnih anđela za 2017. otkriva da je 320.000 poslovnih anđela te godine uložilo 9,6 milijardi eura u Europi. Nadalje, statistika Angel Capital Associationa (ACA) pokazuju da je 340.000 poslovnih anđela prošle godine uložilo 26 milijardi dolara u SAD-u. Kako je program QBAC Bootcamp Croatia nov i jedini te vrste u svijetu, jasno je da nijedan od svih tih tisuća poslovnih anđela nije dobio Certifikat kvalificiranog poslovnog anđela, a većina njih nije bila licencirana od strane svoje vlade kao poslovni anđeo. Posjedovanje certifikata ili licence, dakako, nije obavezno za nekoga tko želi ulagati. Međutim, podrazumijeva se da program obuke koji smanjuje rizike i povećava povrat ulaganja za poslovne anđele, ima značajnu važnost. Učenje kroz rad vrlo je različito od onoga što radite nakon što ste nešto naučili.

Kakva su očekivanja WBAF-a od ureda u Hrvatskoj? 
Otvaranjem ovog ureda, WBAF pruža Hrvatskoj priliku za umrežavanje u investicijskom svijetu. Bit će mu povjerena koordinacijska uloga za članice EU od kojih visoke predstavnike u WBAF-u imaju Austrija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Njemačka, Grčka, Portugal, Rumunjska, Španjolska i Švicarska.

Države koje spominjete, a koje će 'pokrivati' hrvatski ured, u pravilu imaju i veće i aktivnije zajednice poslovnih anđela od Hrvatske. Što je po vama prednost Hrvatske, a zbog čega prvi ured u EU otvarate baš ovdje? 
Hrvatska je rodno mjesto Nikole Tesle, jednog od najvažnijih izumitelja 19. stoljeća i simbola izumiteljstva. Danas, u 21. stoljeću, izumitelji u Hrvatskoj će kroz ured WBAF Hrvatska biti bolje povezani s globalnim tržištima kapitala i pametnim financiranjem putem anđela. Rezultat ove konvergencije bit će inovacije koje će stvoriti veliku konkurentsku prednost za hrvatsko gospodarstvo. Ured WBAF-a u Hrvatskoj znači više startupova, novih ideja, pametnog financiranja i inovacija.

 

340 tisuća

poslovnih anđela u SAD-u uložilo je 26 milijardi dolara u 2017., tvrdi američki Angel Capital Association

Kako se razvijao projekt otvaranja ureda u Hrvatskoj? Inicijativa je navodno došla od krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara?
Da, prije više mjeseci Željko Kolar pozvao me da posjetim Zabok. Razgledali smo dvorac Bračak i doznao mnogo o njegovoj povijesti. Bio sam impresioniram što je županija takvo povijesno zdanje uspjela pretvoriti u jednu modernu, pametnu građevinu. Župan Kolar na to mi je rekao da žarko želi Zagorje pretvoriti u centar poduzetništva, startupova i inovacija u EU. Na razini Hrvatske, ta županija želi ojačati startup zajednicu u cijeloj državi. No, gledaju i šire. Planiraju umrežiti poduzetnike i anđele ulagače iz cijelog svijeta, zbog čeka stimuliraju rast malih i srednjih poduzeća i kreiranje novih radnih mjesta. Jednostavniji pristup financiranju, ovaj izvan okvira uobičajenog bankarskog sistema, pogoduje ubrzavanju financijske uključenosti kao integralnog dijela strategije koja bi trebala utjecati na društvo na lokalnom i nacionalnom nivou. Zapitao sam se je li moguće da tako malena zemlja postane vodeća u Europi po inovacijama. Tada sam napustio s Hrvatsku s ovom mišlju.

Što vas je nakon toga osobno potaknulo da podržite WBAF-ov ured u Hrvatskoj?
Hrvatski uspjeh na FIFA Svjetskom kupu 2018. me ponukao da podržim ovaj projekt. Hrvatska nije velika zemlja, ima samo četiri milijuna stanovnika, ali put kojim se hrvatska nogometna reprezentacija penjala prema finalu i na tom putu pobijedila reprezentacije Njemačke, Velike Britanije, Španjolske, Italije, Brazila, Kine i Turske, to je čudesno. Tada sam odlučio sagledati projekt župana Kolara puno ozbiljnije i predstavio sam ideju otvaranja WBAF ureda Hrvatske članovima uprave. Na sastanku su bili svi članovi uprave i složili smo se u jednom – Nije važno koliko je zemlja velika! Važno je koliko su ljudi 'veliki', uporni i strastveni da ostvare svoje snove.

Što startupovi i poslovni anđeli u Hrvatskoj mogu očekivati od WBAF-ovog ureda?
WBAF Hrvatska će se usredotočiti na olakšavanje pristupa financiranju za poduzetnike, startupove, mala i srednja poduzeća i brzorastuće poslovne subjekte, te će započeti s međunarodnim programima obuke za investitore. Plan je, usto, promicati programe za poduzetnike koji će ih pripremati za primanje investicije, organizirat će investicijske forume za startupove, dogovarati dolaske međunarodnih investitora u Hrvatsku, te promicati hrvatske poduzetnike i poslovne subjekte na globalnoj razini.

WBAF urede otvara po modelu licenci. Kakvi su uvjeti?
Uredom u Hrvatskoj upravljat će Poduzetnički centar Krapinsko – zagorske županije, koji ima licencu WBAF-a. Predsjednik Upravnog odbora WBAF ureda u RH bit će župan Željko Kolar. Preuzimanjem ove odgovorne uloge, ta je županija postala je dio svjetske financijske i poslovne mreže koja ima za cilj olakšati pristup kapitalu nadasve za poduzetnike početnike i poduzetnike u intenzivnoj fazi rasta.

Hoće li biti suradnje između ureda u Hrvatskoj s onim u Tanzaniji, Makedoniji ili budućim uredima u Brazilu i drugim državama?
WBAF vjeruje da pokretanje ureda na nacionalnoj razini pruža veliku priliku vladama da otkriju stvarnu snagu startupova i poduzeća da osnaže svoja gospodarstva kroz inovacije, investicije poslovnih anđela i poduzetništvo. Dobro je vidjeti da su vlade širom svijeta shvatile važnost ulaganja poslovnih anđela i poduzetništva za poticanje razvoja gospodarstava.  Mnoge vlade, osobito u Europi, nude velikodušne porezne poticaje za anđeoske investicije. Da bi podržale takav sustav, Velika Britanija i Turska već su donijele zakone o ulaganjima poslovnih anđela. Islamske ekonomije također su počele otkrivati važnost tržišta kapitala u ranoj fazi. Zapravo, Islamska razvojna banka uključila je anđeoska ulaganja na popis preporučenih tema koje bi trebalo razmotriti na svojoj godišnjoj konferenciji u Jakarti. WBAF poziva sve vlade i kreatore politike da iskoriste znanje, mentorstvo i umrežavanje kvalificiranih poslovnih anđela te da pretvore javno financiranje u pametno financiranje, uspostavom bliske suradnje između javnih institucija i privatnih resursa. Radeći zajedno preko granica, sa zajedničkom vizijom, u dobroj smo poziciji da ostvarimo pozitivne promjene u globalnoj ekonomiji. Siguran sam da će suradnja s drugim WBAF uredima u svijetu omogućiti brži utjecaj na hrvatsko i svjetsko gospodarstvo.

Partnerstvo s G20

Koji su rezultati WBAF-ovog prvog ureda u Tanzaniji?
Ured je otvoren 18. prosinca 2018., prije manje od mjesec dana pa je prerano pričati o rezultatima. No, uvjeren sam da je doprinos WBAF-a gospodarskom razvoju države u jednostavnijem umrežavanju poduzetničkih ekosustava. Čvrsto vjerujem da će Tanzanija uskoro postati zemlja koja može poticati razvoj svog gospodarstva u poduzetničkoj atmosferi. WBAF kao pridruženi partner Globalnog partnerstva za financijsku inkluziju G20 podržava startupove, razvija poduzetničke ekosustave i pomaže da se tvrtke povežu s međunarodnim kompanijama, fintechima i drugim institucijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close