I država i Debeljak moraju svaki priskočiti s 300 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 19. veljača 2019. u 08:06
Dovršetak jaružara za Jan de Nul financirat će i kupac s osam milijuna eura/Duško Marušić/PIXSELL

Odluka Brodosplita ovisi o tom hoće li država osigurati kolateralom njegovo učešće prije ugovaranja uvjeta za restrukturiranje Uljanika.

Europskoj komisiji ne predstavlja problem da država pomogne još jednom Uljaniku i osigura deblokade računa i isplatu plaća, te dovršetak broda, no samo ako taj teret dijeli s odabranim strateškim partnerom Brodosplitom.

Svaka strana, i država i Brodosplit, tako mora uložiti po 300 milijuna kuna, a sudeći po izjavi ministra gospodarstva Darka Horvata nakon sastanka u Bruxellesu, odluke koje su u ingerenciji Vlade bit će donesene već ovaj tjedan, kako bi se izbjeglo otvaranje stečaja u 3. maju. Odluka Brodosplita kako se neslužbeno čuje ovisit će o tomu hoće li država osigurati kolateralom to njegovo učešće s 300 milijuna kuna prije nego se ugovore uvjeti za restrukturiranje Uljanika.

Svoje uloge iz ove faze obje strane naknadno će evidentirati kao učešće u programu restrukturiranja, no bez ovog koraka program se neće ni pripremati. Na potezu je, dakle, Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita koji je također sudjelovao na razgovorima u EK, a koji dosad nije krio stav da bi bilo neozbiljno da prije nego se dogovori toliko skup projekt ubacuje novac bez instrumenata osiguranja. Za njegovu odluku bit će presudna suglasnost Vlade za suradnju u međufinanciranju kako bi dobio potrebnu zaštitu.

Postignu li dogovor o suradnji u prijelaznom razdoblju, Vlada i Brodosplit Uljaniku bi omogućili 200 milijuna kuna potrebnih za deblokade računa 3. maja i Uljanika, te 100 mil. kn za isplate plaća, a s preostalih 300 milijuna omogućilo bi se dovršetak gradnji, pri čemu je državi najvažnije završiti jaružalo za Jan de Nul, budući da je u poodmakloj fazi dovršenosti, a raskidom ugovora proračun bi aktivacijom državnih jamstava ostao bez novih milijardu kuna.

Horvat je uspio usuglasiti s vlasnicima tog naručitelja da zajednički pomognu u financiranju dovršetka broda, za koje bi od potrebnih 30 milijuna eura Jan de Nul dao 8, a Uljanik uz pomoć svog partnera i države 22 mil. eura. O tom aranžmanu trebao bi biti zaključen i novi aneks ugovoru, vrlo brzo, kroz dva tjedna, jer u suprotnom kupac namjerava brod otegliti iz Pule i dovršiti ga drugdje. Preostalim iznosom omogućilo bi se i nastavak ostalih započetih novogradnji pulske grupacije.

Taj iznos trebao bi biti dovoljan da se dočeka da EK da odobrenje za program restrukturiranja, a to bi, uz uvjet da se s Brodosplitom ide u taj aranžman, trebalo biti najkasnije za šest mjeseci. Za mjesec dana program bi trebao biti ispregovaran i dostavljen u Komisiju, u kojoj procjenjuju da će biti potrebno 3-5 mjeseci za konačno usuglašavanje.

A iz Debeljakova prijedloga već je jedna važna karika uklonjena, a to je trajanje procesa. Njegova kalkulacija polazila je od potrebnih 10 godina da se potpuno klonuli Uljanik podigne na noge, no po riječima ministra Horvata Komisija odbija mogućnost da se plan radi na tako dugom razdoblju.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Ovaj naručitelj u svakom slučaju uzima svoje jaružalo tako da jamstvo sigurno neće biti aktivirano.
Jedino pitanje je da li je sad manji trošak izgraditi ga u Puli do kraja ili manje košta pustiti ga da ga odvuče i završi negdje drugdje.
Vjerojatno financiranje dovršetka u Puli omogućava još malo životarenja pa je zato ta opcija bliža

Šta trkeljaš i takve gluposti ne želim komentirati. Međutim, ako je točno da je ovaj luxury liner u Puli ugovoren za 125 mio. €, da je za završetak potrebno oko 30 mio. € i da će naručitelj dati još sumu od 6 mio. €. Znači država i partner bi morali financirati cca. 24 mio. €. Što je tužno u svemu ovome je činjenica, da se je na ovom brodu izgubilo najmanje 24 mio. €, što je 20% od ugovorene sume.

Domaće tvrtke/investitore koji imaju 300 milijuna kuna na raspolaganju kad im se prohtije može se nabrojati na prste jedne ruke i malo je vjerovatno da je Debeljak među njima. A i da jest, nije naivan pa da olako potroši toliki novac na tako mutan posao.

pa čini mi se da su jamstva veća od tih 300 mil. kn, tako da bi bilo logično kako je kolega viewer rekao, da se to odradi..
iako tu više neznaš tko koga nateže.. tj, svi natežu proračun i građane…a nikakve odgovornosti ovih koji su davali sva jamstva i onih koji napravili ovo sranj…e…
bar bi svima upletenim u ovo imovinu trebalo zapljeniti u ubaciti u proračun, kao primjer drugima… malo istražiti tokove novca… ali nema šanse da sam sebi to napraviš.

New Report

Close