Hrvatski Telekom pokrenuo najveći IT projekt u Hrvatskoj vrijedan preko 700 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 08. svibanj 2017. u 13:04
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U realizaciji jednog od najkompleksnijih transformacijskih projekata u regiji angažirano je oko 500 stručnjaka iz HT-a.

Hrvatski telekom pokrenuo je interni projekt konsolidacije svog IT-a u sklopu kojeg će se potpuno transformirati prema omnichannel načinu rada. To znači da će za tri godine, kad projekt bude u cijelosti gotov, svim korisnicima moći ponuditi da uslugu kupe bilo gdje, da je dobiju odmah ili u minimalnom vremenu te da će moći znatno brže izbacivati na tržište nove ponude.

Operater je projekt najavio kao najveći IT projekt u Hrvatskoj i regiji. Izravno će dobavljačima za rad na projektu platiti 200 milijuna kuna, a dodatno će interno za ovaj projekt angažirati 500 postojećih i budućih zaposlenika. Procjenjuje se da će ukupna vrijednost projekta biti između 90 i 100 milijuna eura, odnosno između 650 i 750 milijuna kuna.

Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a kaže da je ovaj projekt za kompaniju važan korak u digitalnoj transformaciji.

"U Strategiji HT 2020 zacrtali smo da do 2020. godine budemo lideri na regionalnom tržištu telekomunikacija i digitalnih usluga koje karakterizira najbolja mreža i najbolje korisničko iskustvo", kaže Tomašković.

Projekt su predstavili Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a, Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije i Boris Batelić, član Uprave i glavni direktor za korisničko iskustvo. Implementaciju projekta će svojim rješenjima i iskustvom podržati renomirani partneri – IBM, Netcracker, Comarch Technologies i Atos te podizvođači Hrvatskog Telekoma, tvrtke Neos, Croz, Multicom i Zira.

Projekt poslovne IT transformacije HT-a trajat će tri godine i dio je procesa sveobuhvatne digitalne transformacije kompanije. Projekt obuhvaća poslovnu transformaciju kojom će se optimizirati interni procesi i pojednostaviti i povećati modularnost portfelja proizvoda (područja E2E process Design i Product Portfolio Simplification), te IT transformaciju koja će rezultirati implementacijom novih, najnaprednijih IT sustava koji podržavaju usmjerenost prema krajnjim korisnicima (područja Customer Relationship Management, Order Management, Operation Support System, Billing).

U realizaciji jednog od najkompleksnijih transformacijskih projekata u regiji angažirano je oko 500 stručnjaka iz HT-a što će omogućiti stjecanje neprocjenjivog internog znanja iz područja sistem integracije najnaprednijih IT rješenja.

”S HT-om ćemo surađivati u implementaciji novog naprednog sustava za upravljanje odnosima s korisnicima. On će omogućiti još bržu i proaktivniju reakciju prema korisnicima, rješavanje korisničkih zahtjeva u manje koraka te kvalitetno predviđanje potreba korisnika. Rezultat će biti poboljšanje zadovoljstva i korisnika i zaposlenika ”, izjavila je Dragica Boca, potpredsjednica IBM globalnih poslovnih usluga. IBM će HT-u implementirati sustav za upravljanje odnosima s korisnicima Oracle Siebel koji je posebno prilagođen telekomunikacijskoj industriji.

”HT i Netcracker blisko surađuju kako bi osigurali HT-u temeljnu platformu za konvergentne ponude i pakete kroz različite tržišne segmente. HT-ova ponuda konvergentnih fiksnih i mobilnih usluga korisnicima će omogućiti još veću fleksibilnost i izbor u načinu na koji plaćaju svoje usluge”, izjavio je potpredsjednik Netcrackera Juergen Reinhardt.

Tvrtka Comarch Technologies je partner HT-a u implementaciji sustava za podršku poslovanju (Operation Support System) čiji je cilj pojednostaviti i ubrzati proces isporuke usluga neovisno o tehnologiji, zamijeniti sustave za isporuku usluga i otklon grešaka te konsolidirati i nadograditi sustave koji upravljaju imovinom.

”Drago mi je što nas je HT izabrao kao partnere u implementaciji sustava za podršku poslovanju (Operation Support System). Ovaj projekt je zbog svoje veličine i kompleksnosti iznimno ambiciozan i postavit će nove standarde na telekom tržištu”, izjavio je Mariusz Lasek, predsjednik Uprave Comarch Technologiesa.

Komentirajte prvi

New Report

Close