Hrvatski građani hranu plaćaju skuplje od Španjolaca i Britanaca, a dvije namirnice posebno se ističu

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2021. u 11:31
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prema novim podacima Ujedinjenih naroda, cijene hrane u svijetu porasle su u travnju na najvišu razinu od 2014. godine.

Najveći rast cijena bilježi se kod šećera, mesa i žitarica, a hrvatski građani hranu plaćaju više nego Španjolci i Britanci.

“Cijene u Hrvatskoj rastu, ali ne do te mjere. Meso stagnira, nešto se tu na piletini pojavilo ili možda na onim skupljim kategorijama. Ako gledamo odnos ove i prošle godine, onda je to lagano raslo, međutim u ranijim godinama taj je rast nekad bio možda i zamjetniji, nekad smireniji”, rekao je za Dnevnik.hr predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Jeftino i manje kvalitetno

Realna potrošačka košarica jedne tročlane obitelji iznosi oko deset tisuća kuna, čime bi se podmirili svi troškovi na mjesečnoj razini. Za većinu hrvatskih obitelji takav je budžet nedostižan pa dolazi do susprezanja u potrošnji.

“Pokazuje se da prosječno primanje u kućanstvu može zadovoljiti oko 80 posto troškova koje bi zapravo to kućanstvo trebalo imati. To onda ne znači da kućanstvo svaki mjesec 20 posto odlazi u zaduženje, nego samo znači da prebacuje troškove iz jednog područja na drugo”, kaže Sever.

Kupci su fokusirani na jeftinu i manje kvalitetnu hranu.

U Europi hranu najviše plaćaju Švicarci, dok je Hrvatska negdje u sredini po visini cijena hrane. Među najskupljima namirnicama su kruh i riba.

“Očekivalo se, primjerice, da će riba pojeftiniti jer je i tako kategorija koja se najmanje troši među prehrambenim artiklima u Hrvatskoj zato što je načelno skupa, osim ovih jeftinijih kategorija riba tipa srdele i slično. Međutim, ni tu se nije dogodilo pojeftinjenje, kao ni na mnogim drugim područjima”, rekao je Sever za Dnevnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close