Hrvatske šume u rujnu otpuštaju 500 inženjera i tehničara šumarstva

Autor: Božica Babić , 11. kolovoz 2014. u 10:00
Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Zbog nove sistematizacije Sindikat šumarstva žalio se i premijeru te napravio vlastitu računicu.

Uprava Hrvatskih šuma kojom predsjeda Ivan Pavelić izradila je novu sistematizaciju poslova i radnih mjesta te utvrdila višak od oko 500 radnika, uglavnom visoke i srednje stručne spreme (inženjeri i tehničari šumarstva), kojima će otkazi ugovora o radu biti uručeni vjerojatno početkom rujna. Dok u Upravi Hrvatskih šuma kažu da se radi o nastavku procesa racionalizacije poslovanja, u Hrvatskom sindikatu šumarstva su na nogama. Predsjednik sindikata Željko Kalauz o namjeri Uprave izvijestio je premijera Zorana Milanovića, potpredsjednika Sabora Milorada Batinića, ministre Tihomira Jakovinu i Miranda Mrsića te Nadzorni odbor Šuma.

Kalauz tvrdi da Šume ne trebaju smanjivati broj radnika te da, dapače, mogu zaposliti njih najmanje još 800 do 900, što će ne samo pozitivno utjecati na stopu nezaposlenosti, nego će povećati i prihod tvrtke. Upozorava na to da novoj sistematizaciji nije prethodila izrada kvalitetne studije koja bi ustanovila hoće li funkcioniranje procesa rada na terenu, u šumarijama, uopće biti moguće s novim brojem ljudi. “Sindikati ne spore potrebu pozitivnih promjena.

No, Šume nisu u problemima. Nije smanjen obujam poslova, niti je došlo do gubitka tržišta, a troškovi poslovanja samo zbog restriktivnijega novog kolektivnog ugovora ove će godine naspram lani biti manji za 40 milijuna kuna”, niže argumente Kalauz i podsjeća na to da je 2013. zaključena sa 100 milijuna kuna neto dobiti.    

Ne ulazeći u pravo Uprave da kreira i vodi poslovanje, ostaje nejasno, napominje Kalauz, kako može ignorirati mogućnosti i potencijal sektora šumarstva. Prvi sindikalist Šuma, i sam po diplomi inženjer šumarstva, smatra da Hrvatske šume mogu znatno pridonijeti izmjeni negativnih trendova u gospodarstvu dodatnim zapošljavanjem kroz podizanje etata (sječive mase) do razine prirasta. Prirodni resursi u šumarstvu moraju se staviti u funkciju. Godišnje se u prosjeku siječe 5,3 milijuna prostornih metara drvne sirovine, dok je prirast veći od 7 milijuna. Tržište za sirovinu postoji, kako kod domaće drvne industrije, tako i kroz izvoz.

 I velike površine neobraslih šumskih i zapuštenih zemljišta otvaraju mogućnost povećanja proizvodnje biomase uz mogućnost potpore kroz europske fondove. Provedbom ovih mjera broj zaposlenih može značajno rasti, posebno u ruralnim sredinama. Obustavi li se samo prodaja na panju, gdje kupci sami ruše stabla, a za 2014. kroz taj model bit će prodano 570 tisuća kubnih metara sirovine, moguće je zaposliti najmanje 270 radnika. Uvede li se proizvodnja ogrjevnog drva (metrica), godišnja količina od 500 tisuća kubika otvara još 500 radnih mjesta.

“S novom sistematizacijom i proizvoljnim procjenama Uprava se zapravo obračunava s najvrednijim kapitalom tvrtke – stručnim ljudskim potencijalom”, tvrdi Kalauz. Navodi kako je u 2012. i 2013. broj zaposlenih smanjila za 1200 ljudi, dok je ove godine kroz dobrovoljno zbrinjavanje otišlo 330 radnika, a 31. srpnja otkaz je dobilo i 80 inženjera šumarstva s ugovorom na određeno.

Budući da nova sistematizacija spaja odjele i smanjuje broj izvršitelja na poslovima koje obavljaju diplomirani inženjeri šumarstva, za očekivati je novi višak. Broj izvršitelja utvrđen novom sistematizacijom ne jamči provedbu svih aktivnosti u šumarstvu, a o kvaliteti obavljenih poslova da se i ne govori.

“Zar je Hrvatskoj za gospodarenje najvrednijim resursom (šumama) potrebno poduzeće bez radnika, ili možda poduzeće koje će činiti samo Uprava”, pita Kalauz premijera, ministre i Nadzorni odbor te najavljuje da će se Hrvatski sindikat šumarstva svim zakonom dopuštenim sredstvima boriti za očuvanje radnih mjesta.

Uprava se brani

Radimo preraspodjelu, sve je zakonski čisto

Hrvatske šume kontinuirano provode racionalizaciju i reorganizaciju poslovanja. U fazi koja prethodi donošenju nove sistematizacije Uprava je donijela odluku da se svi poslovi, gdje je to moguće, obavljaju unutarnjom preraspodjelom. To znači da se radnicima kojima je istekao ugovor na određeno vrijeme neće produljiti ugovor, niti potpisivati novi na određeno, ako postoji mogućnost da poslove koje je obavljao konkretni radnik obavi stalno zaposleni radnik modelom preraspodjele, a sve u skladu sa Zakonom o radu, kolektivnim ugovorom i ugovorima o radu. Prema novoj sistematizaciji točno će se utvrditi manjkovi i viškovi po svim radnim mjestima po svim podružnicama, nakon čega će radnicima koji budu iskazani kao višak biti ponuđena slobodna radna mjesta u njihovoj ili drugim podružnicama u skladu s kolektivnim ugovorom. Ako nakon preraspodjele ostane slobodnih radnih mjesta, ona će biti oglašena za popunjavanje izvana, odgovorili su nam iz Uprave Hrvatskih šuma.

Komentari (7)
Pogledajte sve

gotovo sve državne tvrtke, koje u nazivu imaju Hrvatske se nemilo pljačkaju i.

Smiješno je da jedna takva firma radi sa tako mizernim profitima.
Drvo kao sirovina i nije puno jeftinije od nafte.
Da sutra otkrijemo naftu (što nećemo) postali bi Nigerija umjesto Norveške.

Lako vjerojatno da će u sklopu te nove i potrebne sistematizacije i programa restrukturiranja ponovno uvesti bosanske konjiće i samarice….[emo_vrtimise]

A ovi nakaradni političari su pričali o ‘zemlji znanja’ aludirajući da će u Hrvatskoj trebati sve više visoko obrazovanih ljudi a sada ih otpuštaju na stotine!
Svojim planom 21 sveli su nas na kuhare i konobare (bez uvrede toj struci navodim samo radi toga jer ništa drugo nije perspektivno).

New Report

Close