‘Hrvatska može biti plodno tlo za mlade, samo ga prvo treba dobro obraditi’

Autor: Lucija Špiljak , 09. rujan 2021. u 22:00
Foto: PD

Iva Perlić, Stipe Mijatović i Andrija Jakšić iz gimnazije u školi Ivana Meštrovića fokusirali su se na ekologiju.

Čišćenje otpada iz korita Perinog potoka projekt je tročlanog tima kojeg čine učenici drugog razreda gimnazije u Srednjoj školi Ivana Meštrovića u Drnišu – Iva Perlić, Stipe Mijatović i Andrija Jakšić. Na ideju projekta došli su, kažu, u travnju 2021. godine sa željom da poboljšaju ekološko stanje Drniša, kako bi korito Perina potoka očistili od smeća, raslinja i grana.

Upravo je njihova ideja bila jedna od pobjedničkih na UPSHIFT trodnevnoj radionici za mlade od 13 do 19 godina u sklopu programa ZABUM (Za budućnost mladih) koji je pokrenuo Ured UNICEF-a za Hrvatsku i koji s njima u suradnji provodi Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI).

Podrška nastavnika

Na UPSHIFT radionicu odlučili su se prijaviti na poticaj nastavnice iz fizike Ivane Grabić-Marin. Mentor na radionicama savjetovao im je da se fokusiraju na potok s obzirom na to da je on u najgorem stanju, što su i učinili, predstavivši detalje žiriju koji je birao pet timova koji će osvojiti 15.000 kuna za implementaciju rješenja u svojoj lokalnoj zajednici.

“Reakcije su uglavnom bile pozitivne. Za akciju se nije baš pročulo dok nije završila, ali i to je uspjeh. Svi koji su saznali akciju podupirali su nas komentarima i porukama na društvenim mrežama, te razgovorima uživo. Oni koji su mi od samog početka bili podrška su nastavnica fizike i moji roditelji”, kaže Iva Perlić.

Foto: PD

Njezin je tim surađivao s gradskim poglavarstvom, gradonačelnikom, komunalnim poduzećem, gradskom čistoćom i dobrovoljnim vatrogasnim društvom, te Čistećim Medvjedićima iz Splita.

Dio 15.000 kuna Ivin tim planira potrošiti na opremu za čišćenje, a ostatak na dodatno uređenje oko potoka, točnije klupe i kante za smeće.

Predstavnica tima kaže da još nije sigurna što želi upisati nakon srednje škole, a smatra da u hrvatskom obrazovnom sustavu ima previše stvari koje im neće trebati, dok se manje uči ono što bi trebali znati u odraslijoj dobi. Pritom je i, kaže, pandemija znatno utjecala na njih, od izoliranosti do online nastave. Unatoč svemu, optimizam je tu.

“Hrvatska sigurno može biti plodno tlo za mlade, samo ga prvo treba dobro obraditi”, zaključuje Iva Perlić.

Foto: PD

Iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku pojašnjavaju kako mladi na UPSHIFT radionicama stječu nova znanja i vještine za analiziranje i rješavanje konkretnih problema, po metodi design-thinkinga, koja potiče kreativnost i razmišljanje “izvan okvira”.

“UNICEF će uz podršku donatora tijekom 2021. uložiti 525.000,00 kuna u UPSHIFT program u cijeloj Hrvatskoj, s ciljem razvijanja poduzetničkog i timskog duha te inovativnosti mladih”, kazali su nam.

Problemi lokalne zajednice

“Pokazalo se da UPSHIFT radionice jedinstvenim pristupom i kreativnim mentorima potiču mlade iz cijele Hrvatske da uoče problem svoje lokalne zajednice te ga vlastitom inicijativom pokušaju riješiti.

Osim djevojaka iz Ogulina, dobri primjeri projekta su i platforma MladiRade srednjoškolaca iz Kutine kojom mladima pokušavaju osigurati lakši put do prvog zaposlenja, te čakovečki UPSHIFT tim ‘5 za PET!’ koji je suradnju ostvario s gradskim komunalnim poduzećem u vidu odvoza ambalaže te tvrtkama koje mogu izgraditi spremnike za odlaganje jednokratne povratne ambalaže koju su prvenstveno detektirali kao problem u njihovoj školi.

Zatim tim djevojaka iz Ogulina koji mlade uče o izazovima osoba s invaliditetom, splitskog tima koji želi mapirati staze na Marjanu, te mladih Šibenčanki koje su predstavile vodič za disleksičare.

S obzirom na to da je HUKI usmjeren na generiranje društvenih promjena promicanjem poduzetništva i stvaranje lidera koji će rješavati aktualne probleme u svojim zajednicama, vjerujemo da program poput ZABUM-a isporučuje veliki potencijal za promjenu, koju osjetimo da nam je svima potrebna”, kažu iz HUKI-ja.

Foto: PD

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
ZLATNI PARTNER
PARTNER
PARTNER
partner
PARTNER
partner
partner

New Report

Close