‘Hrvatska je postala zemlja umirovljenika. U pet godina njihov broj je porastao za preko 54 tisuće’

Autor: Poslovni.hr , 15. svibanj 2014. u 12:13
Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL

Nakon još jednog jalovog prepucavanja političara na aktualnom prijepodnevu u Saboru, nakon ogromne štete počinjene u Ini, Hrvatska udruga radničkih sindikata u otvorenom pismu predsjedniku Vlade, Sabora i predsjedniku RH, postavlja pitanje: Gdje je nestao čovjek?, piše Ozren Matijašević u otvorenom pismu Vladi.

Nakon još jednog jalovog prepucavanja političara na aktualnom prijepodnevu u Saboru, nakon ogromne štete počinjene u Ini, Hrvatska udruga radničkih sindikata u otvorenom pismu predsjedniku Vlade, Sabora i predsjedniku RH, postavlja pitanje: Gdje je nestao čovjek?, piše Ozren Matijašević u otvorenom pismu Vladi.

Pismo prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

Posljedice duboke krize u hrvatskom društvu i gospodarstvu, nezaposlenost, nelikvidnost, zaduženost i siromaštvo do kraja su srozali pojam rada i radnika. Čovjek je danas bez posla, na burzi ili zaposlen, ali s neredovitim i slabim primanjima, pred mirovinom koja će biti mizerna ili umirovljenik koji ne može preživjeti nakon desetljeća poštenog rada. Na žalost, to je slika Hrvatske.

Statistički podaci ne ulijevaju nadu i pokazatelj su da je hitno potrebna konkretna startegija i koncepcija gospodarstva. 

Nezaposlenost je za 9,5 posto veća nego prije dvije godine. Stoga se ne možemo radovati podatku da je broj nezaposlenih smanjen u travnju u odnosu na ožujak, jer je tu uglavnom riječ o sezonskim poslovima na početku turističke sezone. Osim toga, prošle je godine nezaposlenost bila najveća, pa u usporedbi s njom svaki pomak prividno djeluje kao poboljšanje. Turizam ne može zakrpati rupe nastale dubokom krizom u ostalim granama, od građevine do prerađivačke industrije. Osim toga, u turizmu plasiramo zanemarivu količinu svojih proizvoda, ulaganja i investicije su na niskim granama, pa nedovoljno profitiramo i od te naizgled uspješne djelatnosti. Otvaranje prostora za ulaganje i investicije, obračun s uvoznim lobijima, porezno rasterećenje i konkurentan hrvatski proizvod, preduvjet su za radna mjesta.

Veliki broj stanovništva je blokiran, gotovo 315 000 ljudi, a njihov ukupan dug je 25,66 milijardi kuna, duplo veći nego prije dvije godine. Plaće su pak za 3 posto manje nego prije tri godine. Treba istaknuti da su prosječne plaće u svim hrvatskim županijama ispod hrvatskog prosjeka, negdje i 25 posto manje, osim u Zagrebu. Kupovna moć je manja za 20 posto. Stoga je nužno što prije donijeti Zakon o stečaju potrošača, čije je donošenje HURS inicirao još 2009., vodeći računa da se građanin dodatno ne optereti. Podržavamo i oprost duga dijelu građana.

Hrvatska je postala zemlja umirovljenika. U pet godina njihov broj je porastao za preko 54 tisuće, a zaposlenih u poduzećima je manje za gotovo 125 tisuća. A mirovine su mizerne. Gotovo 540 tisuća umirovljenika prima mirovinu manju od 2 000 kuna, a preko 167 tisuća prima manje od 1000 kuna.

Posljedica svega je da je više od trećine stanovništva Hrvatske u riziku od siromaštva, a preko 20 posto živi ispod praga siromaštva. Podatak da 30 posto građana ne može plaćati režije i da preko 70 posto obitelji ne može otići na tjedan dana godišnjeg odmora, tjera na ponavljanje pitanja: Gdje je nestao čovjek?!

Komentirajte prvi

New Report

Close