Hrvatska izdala obveznicu vrijednu 3 milijarde kuna

Autor: Poslovni.hr/H , 05. srpanj 2017. u 16:15
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ministarstvo financija realiziralo je na domaćem tržištu kapitala izdanje obveznice s dospijećem 2032. godine u ukupnom nominalnom iznosu od 3 milijarde kuna, indeksirane na kretanje tečaja kune prema euru, priopćeno je u srijedu iz tog ministarstva.

Knjige upisa otvorene su bile u 9,00 a zatvorene u 12,30 sati. Izdanje obveznice konačno je realizirano uz kamatnu stopu od 3,25 posto te prinos od 3,30 posto.

"Značajan interes investitora omogućio je Hrvatskoj izdanje obveznica pod iznimno povoljnim uvjetima financiranja s obzirom na sve ključne parametre ocjene uspješnosti izdanja, a posebice imajući u vidu kako je izdanje realizirano u domaćoj valuti, indeksirano na kretanje tečaja kune prema euru, na rok od 15 godina. Također, postignuti uvjeti izdanja i snažna potražnja dodatno naglašavaju snagu domaćeg tržišta i atraktivnost domaćeg izdanja obveznica RH za investitore", kaže se u priopćenju Ministarstva financija.

Dodaje se da je to izdanje državnih obveznica s trenutno najdužom ročnošću te izdanje koje je po prvi put realizirano uz indeksaciju glavnice obveznica na kretanje tečaja kune prema euru.

Datum izdanja, odnosno uvrštenja obveznica u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva je 7. srpnja 2017. godine.

Sredstva prikupljena ovim izdanjem bit će upotrijebljena za financiranje općih potreba državnog proračuna. Izdanje su aranžirale Erste&Steiermaerkische bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka u ulozi zajedničkih agenata, pokrovitelja izdanja i agenata uvrštenja, dok su Hrvatska Poštanska Banka i Splitska banka sudjelovale kao su-aranžeri, , zaključuje se u priopćenju.

Hrvatska se prethodni put zadužila sredinom ožujka ove godine, i to na inozemnom tržištu, dogovorivši prodaju 1,25 milijardi eura vrijedne obveznice s dospijećem 2027. godine, uz prinos od 3,19 posto i kuponom od 3,0 posto.

Na domaćem tržištu, pak, posljednji put Ministarstvo financija izdalo je dvije kunske obveznice u veljači, u ukupnom izdanju od 8,5 milijardi kuna, i to petogodišnju kunsku obveznicu s prinosom od 2,25, a jedanaestogodišnju od 2,87 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close