Hrvati po jeftinije lijekove odlaze u Srbiju i BiH, evo zašto bi zbog toga mogli platiti kaznu i do 10.000 kuna

Autor: Poslovni.hr , 17. rujan 2018. u 09:26
Foto: Getty Images

U Carinskoj upravi navode da je u Hrvatskoj lani zaplijenjeno 56.662 komada lijekova koji sadrže narkotike i 26.894 komada ostalih lijekova, a među najpopularnijima su oni za smirenje.

Nije tajna da Hrvati često znaju "potegnuti" do BiH ili Srbije kako bi obavili shopping koji je u tim zemljama puno jeftiniji, ali ako vas na granici uhvate kako ste kupili i lijekove za koje nemate medicinsku dokumentaciju, kupnja će vas skupo koštati, piše Slobodna Dalmacija.

Za svaki lijek koji prenosite preko granice trebate imati medicinsku dokumentaciju, odnosno liječnički nalaz u kojemu vam je propisan lijek koji unosite u zemlju ili liječničku potvrdu. Uz to, preko granice se može prenijeti lijekova za mjesec dana liječenja, a sve bi lijekove trebalo prijaviti carinicima.

Ako nemate navedeno, osim što ćete ostati bez lijekova, pokreće se postupak pred Prekršajnim sudom, a kazna koju vam ovisno o lijeku mogu izreći, kreće se od tisuću do 10.000 kuna.

U Carinskoj upravi navode da je u Hrvatskoj lani zaplijenjeno 56.662 komada lijekova koji sadrže narkotike i 26.894 komada ostalih lijekova, a među najpopularnijima su oni za smirenje – Xanax, Lekotam, Normabel… Također, na dostavu putem pošte ili na naručivanje putem interneta treba odmah zaboraviti.

"Uvoz lijekova i medicinskih proizvoda u poštanskom prometu izričito je zabranjen. Takve pošiljke vraćaju se pošiljatelju. Sukladno navedenome, uvoz lijekova za osobne potrebe fizičkih osoba i uz propisani recept nadležnog liječnika mogu obavljati isključivo pravne osobe koje imaju dozvolu za promet lijekova uz suglasnost Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Pritom je bitno da i sam lijek ima odobrenje za stavljanje u promet u Hrvatskoj. Zabrana se odnosi i na besplatno primanje lijekova od fizičkih ili pravnih osoba iz inozemstva", zaključili su iz Carinske uprave za Slobodnu Dalmaciju. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

U ovom hrvatistanu nista nije regulirano ni propisano i/ili se ne provodi, OSIM KAZNI!
One su propisane i provode se drakonski, naravno uvijek na najmanjima od najmanjih!

New Report

Close