Hoteli i restorani u prosincu kraći za 672 milijuna kuna prometa

Autor: Poslovni dnevnik , 29. prosinac 2020. u 22:00
Ugostitelji su cijeli blagdanski mjesec bili zatvoreni/SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Ovaj prosinac bio je u znaku posljednjeg kruga zaoštravanja epidemioloških mjera s kraja studenoga.

S blagdanskim razdobljem potkraj godine obično se pojačaju i aktivnosti restorana i hotela, ali to vrijedi za “normalne” godine, ali ne i za 2020.

Ovaj prosinac bio je u znaku posljednjeg kruga zaoštravanja epidemioloških mjera s kraja studenoga, kojima su dodatno ograničena okupljanja, a kafićima i restoranima su zatvorena vrata.

Tako je prema posljednjem tjednom ažuriranju podataka iz sustava fiskalizacije u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane proteklog tjedna prijavljeno manje od petine lanjskog prometa.

U božićnom tjednu, naime, u njima je evidentirano samo 51,7 milijuna kuna prometa, dok im je u odnosu na isto vrijeme lani fiskalizirani promet bio veći od 273 milijuna.

Slično vrijedi i za međugodišnje usporedbe trećeg prosinačkog tjedna s istim prošle godine; s tim da je pad ipak bio 76,7 posto (71 prema 304 milijuna kuna).

Od početka prosinca ove godine u tim je djelatnostima izdano računa u iznosu 198 milijuna, što je u odnosu na više od 870 milijuna u istom razdoblju prošle godine pad za 672 milijuna ili više od 77 posto.

Na razini svih djelatnosti u režimu fiskalizacije međugodišnji pad je u božićnom tjednu ukupno bio 17,2 posto, nasuprot minusu od 12 posto u predbožićnom tjednu. To se dijelom vjerojatno može pripisati tome što su ove godine trgovački lanci za cijelog blagdanskog vikenda radili manje nego lani.

Tako je u djelatnosti trgovine prošli tjedan zabilježen pad fiskaliziranog prometa od 12,7 posto u odnosu na lani, dok je npr. u trećem tjednu prosinca u sektoru trgovine pad iznosio samo četiri posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close