HOK očekuje da će Porezna uprava dati vjerodostojno tumačenje zakona o PDV-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. siječanj 2013. u 16:19
Damir Spehar/PIXSELL

Hrvatska obrtnička komora (HOK) izrazila je danas zadovoljstvo što je resorno Ministrstvo poduzetništva i obrta uvažilo njihove zahtjeve.

 Hrvatska obrtnička komora (HOK) izrazila je danas zadovoljstvo što je resorno Ministrstvo poduzetništva i obrta uvažilo njihove zahtjeve vezano za stopu PDV-a od 10 posto za ugostiteljstvo te očekuju da će Porezna uprava razmotriti probleme struke i dati vjerodostojno tumačenje Zakona o PDV-u koje neće ići na štetu ugostiteljstva.

Naime, u Ministarstvu poduzetništva i obrta se doznaje kako bi Porezna uprava uskoro trebala dati vjerodostojno tumačenje Zakona o PDV-u po kojem će se stopa od 10 posto primjenjivati i na usluge izvan ugostiteljskog objekta, ako ugostitelj većinu prihoda ostvaruje u objektu.

Vjerodostojno tumačenje Ministarstvo je zatražilo kako bi otklonilo nedoumice oko toga tko treba plaćati PDV po stopi od 25, a tko po stopi od 10 posto, nakon što je od Nove godine smanjena stopa PDV-a za ugostitelje.

"Zadovoljni smo što je resorno Ministarstvo poduzetništva i obrta uvažilo naše zahtjeve te očekujemo da će Porezna uprava razmotriti probleme struke i dati vjerodostojno tumačenje koje neće ići na štetu ugostiteljstva kao bitnog dijela turističke ponude Hrvatske i ukupnog gospodarstva", kazao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

Podsjeća kako je HOK oštro reagirao na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o PDV-u kojima je doslovce preko noći veliki broj ugostiteljskih objekata doveden u nezgodnu situaciju.

Pravilnikom je propisano da se uslugama pripremanja hrane i obavljanja usluga prehrane u ugostiteljskim objektima kao i pripremanjem i usluživanjem bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva, ne smatra isporuka pripremljene ili nepripremljene hrane i/ili pića, bez ikakvih dodatnih usluga.

U HOK-u podsjećaju da su prvoga tjedna u ovoj godini bili "doslovce zatrpani" pozivima i negodovanjem svojih članova, jer na takvu praksu nisu bili upozoreni niti su očekivali da bi im se preko noći, uz cijelu "pompu" oko fiskalizacije, moglo dogoditi nešto takvo.

Očekivali su, kaže Ranogajec, smanjenje PDV-a na 10 posto, koje je Vlada najavljivala cijelu prošlu godinu.

Catering objekti i objekti jednostavnih usluga navedeni su u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti i nikako ne bi trebali biti različiti od ostalih ugostiteljskih objekata u pogledu poreznog tretmana, kažu u HOK-u.

Podsjećaju kako su odmah nakon objave navedenog Pravilnika, početkom siječnja uputili dopis Poreznoj upravi, ministarstvima turizma te poduzetništva i obrta, sa zahtjevom da se Pravilnik izmjeni i dopuni na način da se stopa od 10 posto primjenjuje i na obavljanje ugostiteljske djelatnosti koja se odnosi na isporuku pripremljene ili nepripremljene hrane i/ili pića u ugostiteljskom objektu i izvan njega.

Komentirajte prvi

New Report

Close