Hoće li Hrvatska ići na pokušaj naručivanja ruskog ili kineskog cjepiva? Evo što kažu iz Stožera

Autor: Poslovni.hr , 25. siječanj 2021. u 12:21
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Središnja tema konferencije za novinare nametnula se sama od sebe – kašnjenje isporuke dogovorenih količina cjepiva. S time cijela EU ima problema. Evo što kažu članovi stožera o tome hoće li Hrvatska ići na pokušaj naručivanja ruskog ili kineskog cjepiva.

Nakon što su iznijeli aktualne podatke o koronavirusu u Hrvatskoj, Krunoslav Capak dao je pregled aktualne epidemiološke situacije.

“U tjednu prije ovog tjedna smo imali 4905 novooboljelih, dok smo u zadnjih dana imali 20-postotni pad. Na ljesvici EU prema incidenciji smo trenutno na 6. mjestu”, rekao je.

“Što se tiče ukupne smrtnosti, mi smo na 24. mjestu”, rekao je.

“Do jučer smo potrošili 69 tisuće doza cjepiva. S dvije doze cijepljeno je 11.907 doza”, dodao je.

“Mi smo skupa s drugim državama EU ušli u pregovore 6+1 proizvođača. Ugovor kaže da ne možemo bilateralno ući u pregovore, dok EU pregovara. Što se tiče ruskih i kineskih proizvođača cjepiva, one traže posebno registraciju. Koliko znam, Kinezi nisu pokazali želju da idu prema EU”, rekao je Capak. Kaže da je preduvjet procedura i kineski zahtjev.

Capak je rekao kako Hrvatska ne planira ući u pregovore s Kinom i Rusijom.

“Europa će iskoristiti svoje mogućnosti da uvjeri proizvođače da poštuju ugovore”, dodao je ministar Davor Božinović.

“Rekli smo da nam je značajan broj doza ustegnuo Pfizer, da ćemo imati zastoje. Nadamo se da će uskoro doći AstraZeneca. Za neke ćemo trebati odgodu od tjedan dana, to ništa ne znači za one koji čekaju drugu dozu. Pfizer to kaže. Neće ništa poremetiti u stjecanju imuniteta cijepljenika ako bude kasnilo tjedan dana”, rekao je Capak.

“13.560 doza nam je uskraćeno od Pfizera u sljedeća četiri tjedna. Nadamo se da će nakon toga isporuka biti planirana, da ćemo uhvatiti ritam onda”, naveo je Capak.

“Količine koje obećava AstraZeneca su puno veće nego Pfizerove, prva je sredinom drugog mjeseca. Mi razmišljamo što napraviti ako bi se ovakve male isporuke nastavili, ali još se nadamo da će se isporuke povećati, da će farmaceutska industrija popraviti ovo što je smanjila isporuke za sve države pa tako i za Hrvatsku”, rekao je.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A s Indijom?

New Report

Close