Hoće li dio pacijenata ostati bez PET/CT-a?

Autor: Andreja Šantek , 17. travanj 2013. u 20:30
Ministar zdravlja Rajko Ostojić otvorio je PET/CT na Rebru u rujnu prošle godine/PIX

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj godišnje potrebno oko 8000 PET/CT pretraga, no u ovom trenutku sa Rebrom ih je ugovoreno 160 mjesečno odnosno 1920 godišnje.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje promijenio je praksu ugovaranja zdravstvenih usluga s privatnim zdravstvenim ustanovama kojima je 31. ožujka istekao trogodišnji ugovor.

Do sada su privatne poliklinike i bolnice s HZZO-om ugovarale mjesečni broj pretraga i postupaka po određenoj cijeni, a ubuduće će pacijenti moći kod privatnika na državnu uputnicu jedino kada će liste u državnim bolnicama izlaziti iz medicinski prihvatljivih okvira. Ili ako će htjeti uslugu u potpunosti platiti. Ovime se nastavlja politika Ministarstva zdravlja odvajanja javnog od privatnog zdravstva kojom HZZO planira uštedjeti oko 200 milijuna kuna, no privatnici ističu da je takva praksa neprihvatljiva. Ovakvom su odlukom ponajviše pogođeni pacijenti koji su, primjerice, u Krapinsko-zagorskoj županiji ostali bez mogućnosti da u svom kraju obave magnetsku rezonancu na uputnicu. Naime, jedini MR uređaj smješten je u privatnoj bolnici Sv. Katarina koja je, također, ostala bez ugovora s HZZO-om.

Onkološki bolesnici samo na Rebro
No, najgore će proći onkološki pacijenti kojima je za postavljenje dijagnoze i liječenje neophodna usluga PET/CT. Ova će se pretraga ubuduće na uputnicu moći obaviti jedino u KBC-u Zagreb, ali je pitanje tko će od pacijenata do usluge i doći. Naime, HZZO je s Rebrom ugovorio 160 postupaka mjesečno što je na godišnjoj razini 1920 pretraga odnosno gotovo 6000 pretraga manje od do sada potrebnog broja. Ugovor za ovu uslugu do 31. ožujka je imala privatna poliklinika Medikol za svoja četiri PET/CT centra u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku koji je također istekao 31. ožujka i nije im ponuđen novi. Poliklinika Medikol našla se u središtu skandala prije dvije godine kada su ih liječnici iz državnih ustanova optužili da bespotrebno pacijentima rade PET/CT pretragu i na taj način ih bespotrebno zrače. Uslijedila je lavina u kojoj se Medikol nazivalo monopolistom jer je jedini imao takve uređaje i optuživalo ih se da su živjeli na račun državnog novca. Na koncu se u priču umiješala i politika, a novi ministar zdravlja Rajko Ostojić kao mantru počeo je ponavljati 'ukinuo sam monopol, strogo ćemo odvojiti javno zdravstvo od privatnoga'.

Bivša Vlada je raspisala natječaj za kupnju petog PET/CT uređaja, kojeg je sadašnji ministar zdravlja platio više od 35 milijuna kuna, a koji je u rujnu 2012. počeo raditi na Rebru."Kada je objavljena bombastična optužba u novinama da bespotrebno ozračujemo pacijente, četiri dana smo kroz dvije smjene odgovarali na pozive prestrašenih pacijenata i njihovih obitelji. Čija god pokvarena zamisao to bila, zadirala je u nacionalnu sigurnost državljana ove zemlje potkrepljena tekstom vrhunskog radiologa prof.dr. Hebranga. Sve su relevantne institucije šutjele, osim jednokratnog i sitnog priopćenja Ministarstva zdravlja, da revizijom indikacija za PET/CT i pacijentove medicinske dokumentacije nije nađen nikakav propust u postupanju. Zaredale su sve moguće inspekcije u Medikolu, po nekoliko se puta revidirala sva papirnata dokumentacija kroz koju se u konačnici dokazalo da se u Medikolu radi po svjetski priznatim medicinskim standardima i hrvatskim zakonskim propisima. No rečenica 'bespotrebno ozračeni pacijenti' negativno nas je etiketirala što je, prema mom osobnom mišljenju, i bio cilj", kaže ravnateljica Medikola dr. Ivanka Trstenjak-Rajković, koja je sa suprugom Ivanom ujedno i vlasnica poliklinike. Medijska hajka i svojevrsna urota uslijedila je, smatra obitelj Rajković, nakon najave izgradnje i otvaranja moderne bolnice u kojoj bi se moguće poslovno angažirala i nekolicina vrhunskih hrvatskih liječnika iz postojećih klinika."PET/CT centri bili su samo kulisa stvarnog nastojanja da se zaustavi izgradnja bolnice. Drugi je cilj klasični 'take-over' tvrtke.

Postoji nekoliko grupacija ljudi koji su jako zainteresirani", kaže Ivan Rajković dodajući da Medikol danas zapošljava 320 djelatnika. U prošloj godini kroz njihove je poliklinike prošlo 198.824 pacijenata, a učinjeno je 1,099.000 medicinskih postupaka. U ukupnim prihodima Medikola, 75 posto je dolazilo od ugovora sa HZZO-om koji je u više navrata smanjivan."Godišnji nam je ugovor bio 159 milijuna kuna koji je 2012. godine smanjen na 119 milijuna kuna, iz razloga smanjena cijene za PET/CT i postupke djelatnosti radiologije. I o kakvom monopolu govorimo ako znamo da je Medikol samo izvršitelj zdravstvene usluge, a HZZO je taj koji određuje količinu i cijenu? Prvi puta je cijena PET/CT usluge dogovorno smanjena na 8000 kuna, a zatim je u roku od deset dana HZZO jednostranom odlukom dodatno smanjio cijene za neke postupke linearno za 20 posto pa tako i za PET/CT koji se od tada plaćao po cijeni od 6358 kuna. U mjesec dana cijena pretrage smanjena je za 36 posto", kaže Ivan Rajković. 

Najniža cijena u Europi
Dodaje kako je ta cijena najniža u Europi i manja od preporučene cijene povjerenstva HZZO sastavljenog od članova Liječničke komore, Hrvatskog društva za nukearnu medicinu, Ministarstva zdravlja, HZZO-a i Udruge poslodavaca u zdravstvu, koje je izračunalo da bi pretraga trebala stajati minimalno 8000 kuna. Nadalje, navodi Rajković, na pretragu PET/CT-om pacijente ne upućuju liječnici Medikola u Medikol, već na pismenu preporuku liječnika specijaliste liječnici opće medicine diljem Hrvatske ispisuju 'crvene' uputnice svojim potrebitim pacijentima. Kakva je daljnja sudbina njihovih PET/CT centara, Rajkovići odgovaraju da još nisu donijeli konačnu odluku. Jedna od mogućnosti, o kojoj nisu spremni razgovarati, jest i zatvaranje. Kako doznajemo, HZZO razmišlja o dodatnom smanjenju cijene za PET/CT na 5100 kuna što, ekonomski gledano, Medikolu neće biti prihvatljivo."Svi govore o ugovorima i profitima, a nitko ne pita što je s bolesnim ljudima. I da se sustavna diskriminacija privatnog zdravstva, koju provodi Ministarstvo, u konačnici prelama preko pacijenata ugrožavajući njihove živote. Europa ne poznaje takvu praksu", kaže dr. Trstenjak-Rajković.

Dodaje da u Hrvatskoj postoji oko 800 privatnih ustanova, da je udio djelatnika privatnog zdravstva oko 10 posto od ukupno zaposlenih u zdravstvu odnosno oko 8000, dok je europski prosjek oko 30 posto. Ukupno izdvajanje iz državnog budžeta za sve privatne i državne poliklinike, upozorava, iznosi manje od 2 posto odnosno oko 500 milijuna kuna, a za državne bolnice oko 20 milijardi kuna."Nije li nam cilj osiguravanje što kvalitetnije i što brže medicinske usluge, uz što manju listu čekanja? Možemo misliti i htjeti što hoćemo, ali da bi sutra bili 'živi' moramo se uklopiti u zajednicu u koju ulazimo u srpnju. S druge strane, paradoksalno je da privatni sektor ulaže privatni novac u prostor, medicinsku opremu, zapošljava i educira zdravstveni kadar i istovremeno puni državni budžet kroz doprinose i poreze. Svi šute, i Ministarstvo financija čiji se proračun puni, i Ministarstvo gospodarstva kojemu je u ingerenciji zaštita investitora. Samo Ministarstvo zdravlja ima svoju retoriku da se 'treba odvojiti javno od privatnoga'", kaže dr. Tsrtenjak-Rajković.

Pomoć

Medikol je već ušao u Europu

Medikol je već ušao u Europsku uniju, kaže I. Rajković, i to kao član europske udruge privatnih bolnica koja okuplja 2500 bolnica i zapošljava preko 1,5 milijun liječnika i medicinskih sestara u privatnoj praksi. 'Upoznali smo ih sa situacijom i očekujemo da će reagirati i kod predsjednika Josipovića i kod premijera Milanovića i razgovarati s njima o razlozima zbog kojih se radi diskriminacija privatnog vlasništva u odnosu na državno. Vjerujem da je Hrvatska pravna država, vjerujem u Ustav koji jamči jednakost po tipu vlasništva, pravo na rad, pravo pacijenata na izbor liječnika', kaže dr. Trstenjak-Rajković.

Komentari (3)
Pogledajte sve


PET/CT nije nigdje toliko cesto koristen kao u Hrvatskoj. Problem Hrvatske je sto je siromasna. Zdravstvo je skupo. Privatni sektor je do sada sa HZZO-om imao ugovorene cijene postupaka koje su trzisne a drzavne bolnice su iste postupke radile za 20% cijene i bile u gubicima. Sada privatnixi nemaju lukrativne ugovore ili im nudi manje postupaka. I to im je neizdrzivo. Hrvatska je siromasna i to su mogli znati. I ministar i privatnici.

Oprosti, ali imaš netočne informacije.

1. PET/CT pregled je još uvijek daleko manje korištena tehnologija kod nas nego u ostalim razvijenim zemljama gdje se ona sve više koristi i u drugim djelatnostima osim onkološke. Razlog tome je što je PET/CT kasnije došao kod nas, pa ga liječnici još ne koriste dovoljno. Problem su visoke investicije u skupe PET/CT uređaje i ciklotron za proizvodnju radioaktivnih izotopa. Takvu opremu je potrebno efikasno koristiti da se ne bi stvarali veliki gubici. U mnogim zemljama je to uspješno riješeno putem javno-privatnog partnerstva. I kod nas se krenulo tim putem, ali mi od svega na kraju napravimo problem zbog sveprisutne korupcije i nasilnih političkih rješenja prvo u jednom pa u sasvim drugom smjeru.

2. Cijene su iste za sve medicinske usluge i privatnicima i državnim bolnicama. Problem je što se na skupoj opremi odradi i po 4 puta više pregleda kod privatnika nego u bolnicama pa ispada da privatnici ubiru ekstra profite, a to nije istina. Naime, HZZO-ove cijene MR-a, CT-a i PET/CT-a su najniže u cijeloj Europi, a u strukturi cijene takve visoko tehnološke dijagnostike najveće stavke su amortizacija opreme i materijal koji su jednako skupi kao i svugdje u svijetu.

Dakle, nemaju privatnici nikakve lukrativne ugovore nego se bave visoko tehnološkom uslugom kojoj troškovi diktiraju visoku cijenu pa su onda i manje marže dobar izvor prihoda u našim okvirima. Kod nas se bilo kakav profit smatra ekstra profitom i to je cijela tragedija naše ekonomske politike.

Ali, to isto znači da ako ne uspiju odraditi dovoljan broj postupaka ili im se cijena drastično snizi, da vrlo brzo mogu završiti u stečaju pod pritiskom rata lizinga za opremu. Nevjerojatno je da se ugovori s HZZO-om dobijaju na samo 3 g. i s jednostranim ucjenjivačkim mijenjanjem cijena usluge, a koristi se skupa oprema koja se amortizira 7 godina. Kada se to pogleda kroz prizmu da je samo 15% prihoda našeg zdravstva u privatnom sektoru što je najniže u cijeloj Europi uključno s Rumunjskom i Bugarskom, onda postaje jasno da je jedini problem monopola u zdravstvu onaj koji dolazi od monopola države kroz HZZO.

Inače, HZZO uopće nema stavku amortizacije opreme u svojoj strukturi cijene zato jer im investicije dolaze od budžeta Ministarstva što je još jedan u nizu nevjerojatnih apsurda naše državne administracije.

Nije problem Hrvatske što je siromašna nego što odbija procese tranzicije pa nam je i zdravstvo kompletno ostalo zaglavljeno u socijalizmu pod okriljem “svemoćne” države. Neka HZZO konačno postane fond iz kojeg svi osiguranici imaju neotuđivo pravo na točno određene usluge koje taj fond može isfinancirati, a ostatak usluga lijepo na tržište. Ovako je zdravstvo samo poligon za lov u mutnom iz kojeg kao pobjednici izlaze samo igrači s političkim zaleđem.


PET/CT nije nigdje toliko cesto koristen kao u Hrvatskoj. Problem Hrvatske je sto je siromasna. Zdravstvo je skupo. Privatni sektor je do sada sa HZZO-om imao ugovorene cijene postupaka koje su trzisne a drzavne bolnice su iste postupke radile za 20% cijene i bile u gubicima. Sada privatnixi nemaju lukrativne ugovore ili im nudi manje postupaka. I to im je neizdrzivo. Hrvatska je siromasna i to su mogli znati. I ministar i privatnici.

Pucamo po savovima. Doslovno. Slazem se, realno cemo morati prihvatiti da imamo par-nepar zdravstvo i usluge ce drasticno pasti u kavliteti. Kao i mnoge druge stvari.

PET/CT nije nigdje toliko cesto koristen kao u Hrvatskoj. Problem Hrvatske je sto je siromasna. Zdravstvo je skupo. Privatni sektor je do sada sa HZZO-om imao ugovorene cijene postupaka koje su trzisne a drzavne bolnice su iste postupke radile za 20% cijene i bile u gubicima. Sada privatnixi nemaju lukrativne ugovore ili im nudi manje postupaka. I to im je neizdrzivo. Hrvatska je siromasna i to su mogli znati. I ministar i privatnici.

New Report

Close