‘Hitno uvedite ‘čekanje na rad’ i naknadu barem 60% osnovne plaće radnicima u turizmu’

Autor: Darko Bičak , 13. travanj 2020. u 22:00
Za ugostiteljsko-turističku branšu posljedice krize bit će puno dublje i dalekosežnije nego je to itko mogao očekivati

Svaki dan Hrvatska udruga poslodavaca i Poslovni dnevnik donose prijedloge ekonomskog oporavka.

Najpogođeniji mjerama ograničavanja poslovanja i kretanja koje je proglasio Nacionalni stožer civilne zaštite je sektor ugostiteljstva i turizma jer je gotovo svim poslovnim subjektima u toj branši zabranjen i onemogućen rad.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) – Udruge ugostiteljstva i turizma ističu da su im zadnje mjere pomoći hrvatske Vlade značajno konkretnije i snažnije od prethodnih i odgovaraju aktualnim potrebama da se pomogne u prevladavanju perioda obustave poslovanja.

Kako navodi Natali Komen Bujas, direktorica HUP Udruge ugostiteljstva i turizma, s drugim, travanjskim setom mjera Vlade došlo je do pozitivnih pomaka u smjeru značajnijeg oslobođenja poduzetnika od obveze plaćanja poreza, doprinosa i fiksnih naknada te obveznih članarina dok društva ne rade, kao i dodatnih mjera rasterećenja turističkog sektora koje oni pozdravljaju.

“Predlagali smo i očekujemo da će uskoro biti donesena i značajnija rasterećenja na području parafiskalnih nameta te, nadamo se, trajna primjerenija rješenja za koja se godinama zalažemo, kao primjerice preuređenje obveze plaćanja radiotelevizijske pristojbe.

Aktualna kriza nameće potrebu da se zamrzne plaćanje što većeg broja naknada i nameta, kako s razine regionalne i lokalne samouprave tako i s razine državne vlasti i javnih institucija. Kada se pokrene poslovna aktivnost predlažemo urediti mogućnost plaćanja samo dijela navedenih naknada do proljeća 2021. godine, a do kada je za očekivati poslovne probleme sektora”, kaže nam Natali Komen Bujas. Dodaje da je apsolutni prioritet pritom očuvanje radnih mjesta za što je nužno omogućiti i materijalne i zakonodavne preduvjete jer su im hitno potrebna nova rješenja kao što je primjerice uvođenje instituta čekanja.

Ostaje neriješeno pitanje

“Mjera potpore za isplatu plaća radnika omogućila je zadržavanje radnih mjesta u turističkim kompanijama, no i nadalje ostaje neriješeno pitanje – kako urediti radne odnose tijekom dužeg prekida rada u ovakvim izvanrednim okolnostima za koje nisu krivi niti poslodavac niti radnik, a da se pritom radnicima omoguće primanja za vrijeme dok ne rade i dok su njihovi poslodavci bez ikakvih prihoda? HUP je predložio konkretnu mjeru kojom bi se to regulatorno omogućilo – “čekanje na rad“ u radno-pravno zakonodavstvo.

Stoga očekujemo hitno uvođenje ovoga instituta i mogućnosti da se za vrijeme prekida rada u slučaju izvanrednih okolnosti koje poslodavac nije mogao predvidjeti, niti ih je mogao spriječiti te za koje nije odgovoran, a kao što je pandemija koronavirusa, ugovori isplata naknade plaće najmanje u visini 60 posto osnovne plaće radnika, ili najmanje u visini minimalne plaće u Republici Hrvatskoj”, objašnjava nam HUP-ova direktorica.

Turistički sektor Hrvatske, kao što je i karakteristika cijeloga turizma na Sredozemlju, ima jednu specifičnost, a to je izrazita sezonalnost te stoga u Hrvatskoj udruzi poslodavaca predlažu razmatranje mjera koje će osigurati zadržavanje zaposlenih i poslovnih subjekata do početka naredne turističke sezone odnosno 1. svibnja iduće godine.

“Sa sindikatima u turizmu smo potpisali Sporazum o moratoriju Kolektivnog ugovora ugostiteljstva do prestanka izvanrednih okolnosti. Kao i do sada i u ovoj teškoj situaciji nastojimo zajednički dogovoriti sve potrebne izmjene u uređenju radnih odnosa kako bi se s jedne strane očuvalo što više radnih mjesta u turizmu, a s druge uredilo nove institute nužne za poslovni opstanak poslodavaca u turizmu.

Za jači domaći promet

Pozivamo i na razmatranje mjera poticaja domaćeg turističkog prometa za ovu i naredne godine, kao i razmatranje mogućnosti izdavanju turističkih vaučera za zaprimljene avanse na tragu primjera nekih zemalja Europske unije”, kaže Komen Bujas.

U HUP-u procjenjuju da će posljedice ove krize biti puno dublje i dalekosežnije nego je to itko mogao očekivati. U turizmu se početak normalizacije poslovanja može očekivati tek iduće turističke godine, a do tada treba poduzeti sve mjere koje su nužne za poslovni opstanak.

No, kako će posljedice ove krize turizam osjetiti i nakon toga potreban je, navode u HUP-u, i novi set mjera i poticaj u vidu smanjenja poreza kako bi mogli spremni dočekati sve nove izazove koje će turizmu donijeti 2021. godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close