Gradonačelnik Dubrovnika najavio drastičan potez: Kruzeraši se neće sa mnom složiti oko toga

Autor: Poslovni.hr , 12. kolovoz 2017. u 09:36
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dubrovnik planira drastično smanjiti broj posjetitelja kojima bi u jednom trenutku bio omogućen ulaz unutar zidina u sljedeće dvije godine. Na taj način želimo spriječiti propadanje povijesne jezgre, objasnio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković za britanski Telegraph, prilog o putovanjima.

Kako piše Telegraph Franković je odlučio ići ispod ograničenja što ga je preporučio UNESCO – 8.000 posjetitelja u jednom trenutku. On bi postavio tu granicu na 4.000 ljudi.

"Ovim potezom želimo osigurati kvalitetan doživljaj posjeta Dubrovniku našim gostima. Ne želimo ići do maksimuma, želimo smanjiti taj broj",  rekao je dubrovački gradonačelnik.

UNESCO je prošle godine upozorio Dubrovnik da je očuvanje kulturne baštine doveo u pitanje zbog nekontroliranog broja turista koji se svakodnevno slijevaju u gradsku jezgru. 

Početkom travnja na ulazu u povijesnu jezgru Dubrovnika postavljene su kamere s brojačima posjetitelja. Na taj način gradske vlasti mogu promet usporiti i preusmjeriti ukoliko procjene da previše posjetitelja stvara opasnost za Grad i za turiste.

"Ja nisam tu da usrećujem ljude, nego da poboljšam kvalitetu života u gradu. Kruzeraši se neće sa mnom složiti oko toga, ali moj glavni cilj je osigurati kvalitetu za turiste, a to se neće dogoditi ako situacija ostane kakva jest. Iduće dvije godine smanjit će nam se dobit od turizma, izgubit ćemo možda i milijun eura, ali dugoročno će nam se isplatiti. Zaslužujemo biti vrhunska destinacija po kvaliteti", objasnio je Franković za britanski Telegraph.

Prošle godine 529 kruzera uplovilo je u dubrovački akvatorij s kojih je stiglo 799.916 turista, što je značajno povećanje u odnosu na 2015. godinu kada je došlo 475 kruzera.

Franković je naveo da je njegova želja spriječiti da turisti hrle u staru gradsku jezgru istim danima u tjednu u isto vrijeme. Novim ograničenjima želi da se pritisak turista ravnomjernije rasporedi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close