Poznati splitski restoran pokrenuo franšizu, jedan uvjet je presudan

Autor: Marija Crnjak , 01. rujan 2023. u 11:00
Pandora je nositelj nagrade Gault & Millau za najbolji lokal u Hrvatskoj 2022./PD

Franšizu veganskog restorana u Splitu mogli bismo uskoro vidjeti i u drugim hrvatskim gradovima, pa i Bratislavi.

Četiri godine od otvaranja prvog veganskog restorana u Splitu i par godina od prve ideje o širenju poslovanja, projekt Pandora Greenbox plant-based food ovoga tjedna pokrenuo je franšizu koju će ponuditi franšizerima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Radi se o konceptu ozbiljnog veganskog restorana prepoznatljivog interijera koji se već etablirao kao snažan brend i stekao sve uvjete za franšizu koju krajem rujna planiraju predstaviti na prvom velikom sajmu franšiza u Zagrebu, a već se radi i na prodaji franšize van granica Hrvatske.

Zapravo, zbog velikog interesa kojeg su potencijalni partneri pokazali i prije službenog lansiranja franšize, izgledno je da ćemo Pandora Greenbox uskoro vidjeti u Zagrebu, Šibeniku, Zadru, Osijeku i Rijeci, ali i Bratislavi, zahvaljujući jednom slovačkom ugostitelju koji se za ovaj koncept zainteresirao upravo kao gost splitskog restorana, otkriva nam vlasnik restorana i franšize Danijell Nikolla, koji u partnerstvu sa suprugom Jelenom Nikolla uz ovaj ima još dva restorana u Splitu, Corto Maltese i Profesor Thrill, i to u istoj ulici Obrov.

Uvjeti za franšizu

Franšizeri trebaju imati prostor od 60 do 200-tinjak kvadrata u lijepom i prometnom dijelu grada, a ulaganje se kreće od 150-300 tisuća eura.

Brzorastući segment
“Tako je nekako i krenula ideja o franšizi, od gostiju koji su nas već u prvoj godini poslovanja često pitali postoji li ovaj restoran u nekim drugim gradovima. To je naizgled neobično pitanje, no pokazalo se da naš koncept ima velik potencijal za franšizu, koju smo razvili uz pomoć Andrije Čolaka i njegove konzultantske kuće Colak Franchise Consulting Group. Sam proces je potrajao, jer smo trebali odraditi i administraciju i ekipiranje kako bismo uspjeli podržati i rad splitskog restorana i edukacijskog tima koji će biti na raspolaganju franšizerima”, kaže Nikolla. Ima zacrtane planove, ali ne otkriva ih prije nego što krene i realizacija prvih franšiza, no potencijal za ovaj projekt postoji i u Hrvatskoj i vani.

“Kad smo mi krenuli, bo je tek jedan veganski restoran u Splitu, sad ih imate šest-sedam, radi se o brzorastućem segmentu ugostiteljstva koji je jako tražen i kod nas i vani. U porastu je i franšizni biznis u ugostiteljstvu, tako da vjerujemo da smo na pravom putu. Već vidimo interes potencijalnih franšizera, no tek krećemo službeno u to”, kaže Nikolla.

Pandora Greenbox otvoren je u ljeto 2019. godine, netom prije pandemije koju ne samo da su uspjeli preživjeti, već su to razdoblje iskoristili da zaštite brend, logo i dizajn interijera, te da potom i razviju franšizu. Inače, restoran je dobio ime po Pandori, ljubavi Corta Maltesea iz stripa, a “prezime” Greenbox je kombinacija zelene boje bilja i Pandorine kutije iz mitologije. Pandora je nositelj nagrade Gault & Millau za najbolji lokal u Hrvatskoj 2022. godine te BIG SEE Interior Design Award 2021. godine za najbolji interijer.

Veganski restorani brzorastući su segment ugostiteljstva koji je jako tražen i kod nas i vani/PD

Važan uvjet – jelovnik
Svojim franšizerima, kako je to i običaj, nude širok paket podrške kako prilikom pokretanja restorana tako i kasnije, u svih deset godina ugovornog razdoblja. Kako se radi o specifičnom dizajnu, nude čak i svoje majstore za uređenje interijera, te naravno edukaciju osoblja, od kuhara do servisa.

Da bi ispunili uvjete, franšizeri trebaju imati prostor veličine od 60 do 200-tinjak kvadrata u lijepom i prometnom dijelu grada, recimo poslovnoj ili turističkoj četvrti, a ulaganje se kreće od 150-300 tisuća eura, slično kao u svaki drugi restoran, te je sličan i broj potrebnog osoblja – u Pandori u Splitu radi 15-20 ljudi.

Kad su u pitanju gradovi u Hrvatskoj, davat će se ekskluzivne franšize po gradu, no u većim europskim gradovima to bi se moglo i razdijeliti. Važan uvijet je jelovnik, koji je isključivo složen od namirnica biljnog porijekla, uključujući mlijeko u kavi. Sam Nikolla nije vegan ni vegetarijanac, ali priznaje da je otkad radi Pandora promijenio način prehrane, pa nam se čak pohvalio da nikad nije bolje izgledao.

Komentirajte prvi

New Report

Close