Gdje je ‘nestalo’ 400.000 turista koji su došli u Hrvatsku?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. kolovoz 2020. u 10:19
Foto: Marko Dimić/PIXSELL

U obzir treba uzeti i naknadne unose podataka u sustav eVisitor.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, tijekom vikenda od 7. do 9. kolovoza, Hrvatska je službeno u eVisitoru zabilježila 323.000 dolazaka domaćih i stranih gostiju, piše Jutarnji list.

Istodobno, na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova moguće je pratiti statistiku o ulasku domaćih i stranih putnika te osobnih vozila preko graničnih prijelaza. Kada te podatke usporedimo s onima koji se vode u nacionalnom turističkom registru, najednom nedostaje gotovo 400 tisuća osoba.

Kako je vidljivo iz MUP-ove statistike, piše Jutarnji, tijekom vikenda 7., 8. i 9. kolovoza u Hrvatsku je preko graničnih prijelaza prešlo ukupno 720 tisuća putnika, od čega je najveći dio njih došao cestovnim putem.

Iz HTZ-a kažu da je logično da je statistika MUP-a veća od turističke jer uključuje i putnike u tranzitu. Potom su tu i osobe koje ne ostvaruju noćenja, odnosno ne podliježu obvezi prijave boravka u sustavu eVisitor, dok se dio prelazaka granice odnosi i na hrvatske građane koji se vraćaju kući nakon putovanja u inozemstvo i slično.

Osim toga, napominju, u obzir treba uzeti i naknadne unose podataka u sustav eVisitor, s obzirom na to da je navedena brojka od 323 tisuće dolazaka ostvarenih tijekom vikenda prva preliminarna te će se ona svakako mijenjati.

Komentirajte prvi

New Report

Close