Rizik od eskalacije zaraze je vrlo velik u zemljama koje ne primjenjuju ili ne provode dvije ključne mjere

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. kolovoz 2020. u 09:04
FOTO: REUTERS/Johanna Geron

ECDC primjećuju da mnoge zemlje testiraju i slučajeve s blagim simptomima te asimptomatske slučajeve što je rezultiralo povećanjem broja prijavljenih slučajeva.

Europska agencija za zarazne bolesti pozvala je zemlje da nastave s primjenom “primjerene socijalne distance i higijenskih mjera” te da testiraju, tragaju i prate slučajeve zaraze kako bi zaustavili pandemiju novog koronavirusa.

“Za zemlje koje primjenjuju te mjere rizik je umjeren, no rizik od eskalacije je vrlo velik u zemljama koje ne primjenjuju ili ne provode mjere poput fizičke distance ili praćenja kontakata zaraženih”, priopćio je u ponedjeljak Mike Catchpole, vodeći znanstvenik Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

On ističe da je ključno podsjećati ljude da virus i dalje cirkulira unutar zajednica te da mogu smanjiti moguću izloženost virusu sa svakodnevnim propisanim mjerama.

ECDC primjećuju da mnoge zemlje testiraju i slučajeve s blagim simptomima te asimptomatske slučajeve što je rezultiralo povećanjem broja prijavljenih slučajeva.

Također, agencija upozorava na ponovni značajniji rast oboljelih u zemljama gdje su mjere fizičke distance gotovo nestale.

Agencija preporuča masovno testiranje kako bi se kontrolirala transmisija virusa unutar stanovništva, brzo ulaženje u trag kontaktima zaraženih te izolaciju i liječenje identificiranih slučajeva i karantenu za kontakte.

EU, Velika Britanija, Norveška, Island i Lihtenštajn do ponedjeljka su zabilježili 1,82 milijuna slučajeva zaraze.

U Španjolskoj ih je 314.362, a u Britaniji 310.000.

Zbog covida-19 je na tom području preminulo 183.848 ljudi, među kojima 46.574 u Velikoj Britaniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close