U kaštelirskom zaselku Kovači u zapadnoj Istri, usred više od stoljeća starog maslinika, nedavno je otvorena kušaonica maslinovog ulja Monte Fermento. Kako otkriva Karlo Grebac, ovoj investiciji u obiteljski biznis predhodilo je dugogodišnje ulaganje u trajne nasade i opremu za proizvodnju. Kušaonica Monte Formento ime je dobila po srednjovjekovnoj vojnoj utvrdi na području Kaštelira koja se spominje 1120. godine kao jedna od fortifikacija Akvilejske patrijaršije u Istri.
Izgrađena je usred maslinika kojeg je prije 118 godina zasadio prapradjed, a da bi se na tom mjestu mogla izgraditi kušaonica, 24 stare masline izvađene su i presađene u druge maslinike. Domaćini nude nekoliko degustacijskih i edukacijskih programa, a primarni program je degustacija maslinovih ulja uz opcionalno kušanje drugih domaćih proizvoda, pršuta, sira, kruha i vina.


Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu