FOTO: U stoljetnom masliniku otvorili kušaonica ulja, uložili su 400.000 eura

Autor: Marta Duić , 23. svibanj 2023. u 12:58
Foto: Monte Formento

Kroz pet generacija njegovano je prvih 85 maslina sorti istarska buža koje je posadio prapradjed, a prije dvadesetak godina se otac i sin Fiorentino i Karlo Grebac odlučuju intenzivnije posvetiti maslinarstvu.

U kaštelirskom zaselku Kovači u zapadnoj Istri, usred više od stoljeća starog maslinika, nedavno je otvorena kušaonica maslinovog ulja Monte Fermento. Kako otkriva Karlo Grebac, ovoj investiciji u obiteljski biznis predhodilo je dugogodišnje ulaganje u trajne nasade i opremu za proizvodnju. Kušaonica Monte Formento ime je dobila po srednjovjekovnoj vojnoj utvrdi na području Kaštelira koja se spominje 1120. godine kao jedna od fortifikacija Akvilejske patrijaršije u Istri.

Izgrađena je usred maslinika kojeg je prije 118 godina zasadio prapradjed, a da bi se na tom mjestu mogla izgraditi kušaonica, 24 stare masline izvađene su i presađene u druge maslinike. Domaćini nude nekoliko degustacijskih i edukacijskih programa, a primarni program je degustacija maslinovih ulja uz opcionalno kušanje drugih domaćih proizvoda, pršuta, sira, kruha i vina.

“Ulaganje u sam objekt bilo je oko 400.000 eura. Ciljamo na domaće i strane turiste, prvenstveno individualce i manje grupe, specijalizirani smo za njemačko, talijansko i englesko govorno područje, prvenstveno želimo sačuvati i predstaviti gastronomsku baštinu našeg kraja, Istre te upoznati goste s njome, dati im priliku da kušaju i kupe proizvode”, otkriva Karlo Grebac.

Foto: Monte Formento

Ovim obiteljskim imanjem, maslinarskom i drugom poljoprivrednom proizvodnjom danas upravljaju Karlo Grebac i njegov otac Fiorentino Grebac, a imanje je utemeljio Karlov prapradjed Mateo Kovač kada je posadio prve masline još daleke 1906. godine. Kroz pet generacija obitelji Kovač i Grebac njegovano je tih prvih 85 maslina sorti istarska buža koje je posadio prapradjed, a prije dvadesetak godina se otac i sin Fiorentino i Karlo Grebac odlučuju intenzivnije posvetiti maslinarstvu.

Šireći sortiment, iz godine u godinu su sadili nove masline, i to sorte pendolino, leccino, buža, bianchera, frantoio i moraiolo. Od svojih maslina proizvode četiri etikete ekstradjevičanskog maslinovog ulja. U ovaj posao uključena je cijela obitelj Grebac, a obrađuju pet hektara zemlje i 1.200 stabala maslina. Posljednjih desetak godina masline prerađuju hladnim postupkom, a prerađeno ulje do punjenja u boce čuvaju u inox tankovima na stalnoj temperaturi od 16-18 stupnjeva.

Foto: Monte Formento

Kvaliteta njihovih ulja potvrđena je brojnim priznanjima, među ostalim i s tri uvrštenja u vodič kroz najbolja svjetska ulja Flos Olei, sedam zlatnih medalja na najvećem regionalnom ocjenjivanju Maslina u Splitu, te dvije zlatne medalje na smotri Tekuće zeleno zlato Istre u Taru. Njihova ulja prisutna su u specijaliziranim prodavaonicama lokalnih proizvoda na području istre, vinotekama i nekoliko restorana.

“Trenutno surađujemo s oko 20 partnera. Većinu proizvoda izvozimo u Njemačku, Austriju i Švicarsku. Želja nam je razvijati kušaonu kako bi dobila dodatne sadržaje koji se tiču samo povijesti proizvodnje maslinovog ulja, u planu nam je dalje širenje i sadnja novih maslina za što imamo već u pripremi zemljišta, a također nam je želja i izgradnja vlastitih pogona za preradu maslina”, otkriva za kraj Grebac.

Komentirajte prvi

New Report

Close