Fond objavio novi poziv, evo kako do 1,4 milijuna kuna po projektu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. ožujak 2022. u 10:05
Foto: GettyImages

Prijaviti se mogu i suvlasnici višestambenih zgrada putem svojih upravitelja, te vjerske zajednice.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u srijedu je objavio Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije namijenjen pravnim osobama, budžet poziva je 100 milijuna kuna, a pojedini korisnik će za projekt moći osigurati do 1,4 milijuna kuna.

Iz Fonda su priopćili kako će, zbog velikog interesa potencijalnih korisnika, sa zaprimanjem prijava krenuti 12. travnja od 9 sati umjesto najavljenog 31. ožujka.

Prijave će biti obrađivane redoslijedom zaprimanja, do trenutka iskorištenja sredstava.

Poziv Fonda otvoren je za jedinice regionalne i lokalne samouprave, tijela državne uprave, ostale proračunske i izvanproračunske korisnike, ustanove, zadruge, trgovačka društva, obrtnike, OPG-ove, privatne iznajmljivače, samostalne djelatnosti te ostale pravne subjekte, osim udruga.

Prijaviti se mogu i suvlasnici višestambenih zgrada putem svojih upravitelja, te vjerske zajednice. Važno je da se sustav ugrađuje na građevinu koja nije oštećena u potresu.

Za nabavu i ugradnju sustava na jednoj ili više lokacija na raspolaganju će im biti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, ovisno o statusu lokacije na kojoj se provodi projekt.

Sufinanciraju se: dizalice topline, sunčani toplinski kolektori korisnog djelovanja najmanje 70 posto, kotlovi na drvnu sječku/pelete ili pirolitički kotlovi korisnog djelovanja najmanje 87 posto te integrirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju. Elektrane se sufinanciraju u izoliranom (off-grid) ili u mrežnom pogonu. Stupanj korisnog djelovanja fotonaponskih modula ne smije biti manji od 18 posto, a opravdana snaga je najviše do 50 posto veća od vrijednosti odobrene priključne snage u smjeru predaje u mrežu.

Sredstva se mogu dobiti i za izradu glavnog projekta koji je obvezan dokument za ugradnju traženog sustava za korištenje OIE, kao i za sufinanciranje troškova stručnog nadzora. Za projekt je moguće dobiti do 40 posto opravdanog troška izrade, odnosno najviše do 70.000 kuna po lokaciji, a moguće je i njegovo retroaktivno sufinanciranje, ako nije stariji od 24. rujna 2020., od kada se počeo primjenjivati Tehnički propis o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama.

Provedba stručnog nadzora sufinancira se do 40 posto, odnosno najviše 56.000 kuna po lokaciji.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close