Tomašević o obnovi Zagreba: “Razmišljamo da dio zaposlenika iz Grada preraspodijelimo u Fond za obnovu”

Autor: Poslovni.hr , 24. lipanj 2021. u 13:50
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ministar kaže da, kada se svi problemi zaokruže, postaje jasno zašto obnova dugo traje.

Danas se u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine održao radni sastanak na temu obnove zgrada oštećenih potresom.

Na sastanku su bili ministar Darko Horvat sa suradnicima iz Ministarstva, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek i ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić.

Horvat je rekao da je sastanak bio jedna od njihovih redovnih koordinacija. “Prošli smo probleme koji nas sprječavaju da obnova ide bržom dinamikom. Dotaknuli smo se i problema privremene pohrane stvari. Imali smo raspravu oko softvera koji nam može ubrzati ovu dinamiku”, rekao je uvodno ministar Horvat.

Ostalo još 130 objekata koje treba pregledati

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba, rekao je da su imali super sastanak i najavio sastanak u ponedjeljak. “Identificirali smo sve što trebamo zajedno riješiti… Od zadnjeg sastanka koji smo imali prije 10 dana, imali smo oko 530-540 objekata koje je trebali provjeriti. Odradili smo ih oko 400, ostalo nam je oko 130 objekata – kompliciranijih slučaja. Pričali smo i o dodatnim zaposlenicima Fonda. Razgovarali smo i o problemu privremene pohrane stvari za građane čiji objekti će ići u obnovu”, rekao je, dodavši da se i razmišlja i o tome da se dio zaposlenika iz Grada prerapsodjeli u Fond za obnovu.

Zašto obnova ide sporo? Horvat: Proces je složen

Horvat je naveo da je obnova u Zagrebu krenula. “Odgovornost je na Ministarstvu i mi od toga ne bježimo”, rekao je ministar, dodavši da zbog toga i održavaju ove sastanke. Odgovarajući na pitanje zašto proces ide sporo, Horvat je rekao da je proces složen: “Ovo je proces koji ima desetak stakeholdera za istim stolom i treba sve kompletirati. Jednik dijelom imamo europski novac, a drugi dio je novac poreznih obveznika.”

Ministar kaže da, kada se svi problemi zaokruže, postaje jasno zašto obnova dugo traje. Filozofija i pristup obnovi ovdje i na Baniji su različiti, dodao je. “Prije godišnjih odmora dorada mjera bit će na raspravi”, rekao je Horvat.

Damir Vanđelić rekao je da će do kraja tjedna sve zgrade biti pregledane. “Baza oštećenih zgrada preklopit će se sa zahtjevima građana”, kaže.

Komentirajte prvi

New Report

Close