EU donosi ulaganja za proizvođače kulena

Autor: Večernji list , 02. veljača 2015. u 15:36
Mario Tworek/Ivica Galović/PIXSELL

Obiteljsko gospodarstvo Marija Tworeka mora imati 17 propisno odvojenih prostorija za proizvodnju.

Nakon ulaska u Europsku uniju Novogradiščanin Mario Tworek svoj domaći slavonski kulen za tržište proizvodi u skladu s izmijenjenom zakonskom regulativom i pravilnikom o proizvodnji hrane životinjskog podrijetla. Morao je uložiti puno truda i sredstava da bi ispoštovao stroge propise kojima je, među ostalim, predviđeno da na svom OPG-u mora imati i 17 propisno odvojenih prostorija.

Uspio je jer se počeo davno pripremati, znajući da u roku od 12 mjeseci od dana pristupanja svi proizvođači na nacionalnoj razini moraju registrirati i zaštititi svoje poljoprivredne i prehrambene proizvode oznakama zemljopisnog podrijetla. "Nije bilo lako ispuniti sve zahtjeve, ali ipak sam zadovoljan jer je došlo do pozitivnog pomaka u proizvodnji koja je sada puno jednostavnija i izvodi se u higijenski kvalitetnijim uvjetima. Uz pomoć strojeva mogu proizvoditi veće količine u istom vremenskom razdoblju", kaže Tworek.

Proizvodnju suhomesnatih proizvoda Tworek je prije 17 godina pretvorio u obiteljski posao, iako je za njega to još uvijek hobi. Postupku osuvremenjivanja proizvodnje pridonijela je i potpora iz mjere 6 Ministarstva poljoprivrede iz 2009. U posljednjih nekoliko godina sa svojom udrugom Slavonski domaći kulen-kulin vodi bitku s EU koja osporava njihovo stajalište da izvorni slavonski kulen mora biti proizveden od svinje koja je uzgojena u Slavoniji. "Zaštitili smo slavonski kulen po svim kriterijima, ali ne može dobiti titulu izvornog jer nemamo izvornu pasminu", ističe Tworek. 

Komentirajte prvi

New Report

Close