Epidemiolog Kaić: Tko ne mora neka ne ide u školu i bude doma

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. travanj 2020. u 13:22
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Što se tiče povratka u školu, tko ne mora ići, ako može od doma završiti nastavu i školsku godinu neka završi. Što je manji broj učenika u školi lakše će biti organizirati nastavu. Ali neki ne bi nikako trebali.

Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić izjavio je u subotu da je sezona gripe službeno gotova i da je u Hrvatskoj od nje oboljelo 60.000 ljudi.

“Sezona gripe je gotova, oboljelo je prema prijavama 60.000 ljudi, moguće da je i veći broj obolio. Imamo dojavu da je umrlo 26 osoba – ili zbog gripe, ili uz gripu, a 16 je službeno prijavljenih umrlih od gripe”, rekao je Kaić u Dnevniku RTL televizije.

Sezona gripe prolazila je uz bok s pandemijom koronavirusa, koji se pojavio krajem 2019. u kineskoj pokrajini Wuhan, te je do sada u svijetu zarazio gotovo tri milijuna ljudi, a usmrtio više od 200.000.

Od pojave koronavirusa u Hrvatskoj krajem veljače do sada potvrđeno je 2016 zaraženih te 54 smrtna slučaja.

Postoje li neki učenici koji se nikako ne bi smjeli vratiti u školske klupe?

“Da, svakako. Što se tiče povratka u školu, tko ne mora ići, ako može od doma završiti nastavu i školsku godinu neka završi. Što je manji broj učenika u školi lakše će biti organizirati nastavu. Ali neki ne bi nikako trebali. To su učenici koji imaju neke teže kronične bolesti, plućne ili metaboličke. Oni koji imaju poremećaj imunološkog sustava. Također, učenici koji imaju u kućanstvu takve osobe. I oni koji žive s djedom, bakom, prabakom ili pradjedom u poznim godinama, oni ne bi trebali ići”, rekao je Kaić.

A što s dječjim vrtićima? Tu govorimo o još manjoj djeci.

“Ista stvar, iste su restrikcije za djecu za odlazak u vrtić i za njihove ukućane. Neka ne idu jer u principu nemoguće je spriječiti cirkulaciju virusa. Ali to nije ozbiljni problem jer djeca vrlo rijetko obolijevaju i imaju blage oblike bolesti. U vrtić ne bi trebala ići ova djeca koju sam naveo”, kazao je.

Ona djeca koja će ići u vrtić, trebaju li držati distancu isto kao i ostali ili?

“Mislim da je to nemoguće. To je nemoguća misija”, rekao je Kaić.

Komentirajte prvi

New Report

Close