Ekonomisti u Hrvatskoj vjeruju da nas čeka solidna brojka i ugodna vijest

Autor: Poslovni.hr , 27. kolovoz 2019. u 10:29
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Plusevi, kao i dosad, dolaze od turizma, rasta potrošnje i građevinskog sektora.

S dvotjednim vremenskim odmakom u odnosu na prve procjene statističkih ureda ostalih europskih država Državni zavod za statistiku sutra će objaviti prvu procjenu kretanja hrvatskog BDP-a u drugom ovogodišnjem kvartalu. Ekonomski institut Zagreb vjeruje da nas čeka solidna brojka i ugodna vijest – rast na međugodišnjoj razini od 3,1 posto. Bilo bi to sporije od ekonomskih kretanja u prvom tromjesečju, koja su dobacila na 3,9 posto, ali bolje nego što se na početku ove kalendarske godine očekivalo i svakako osjetno iznad pesimističnih kretnja u najjačim ekonomijama, piše Večernji list.

Plusevi, kao i dosad, dolaze od turizma, rasta potrošnje i građevinskog sektora, a pritisak prema dolje stvaraju visoki uvoz te posrtanja u industriji.

– Vlada je nasjela na ciljanu halabuku turističke branše, koja je dijelom bila podržana i od znanstvene zajednice, da ne kažem znanstvene prostitucije, te je najavila smanjenje PDV-a iako nam je sezona u svim elementima dobra. Očekujem da će cijela ova godina donijeti rast BDP-a od 3,5 posto, s turizmom kao okosnicom rasta u svim kvartalima osim prvoga – komentira Željko Lovrinčević, istraživač Ekonomskog instituta Zagreb. – Imamo zadovoljavajuću dinamiku rasta s nezadovoljavajućom strukturom izvora rasta.

Sve ostaje u renti – ističe Lovrinčević koji je mišljenja da četvrti krug poreznog rasterećenja, koje je najavio ministar financija Zdravko Marić, nije trebalo usmjeravati prema smanjenju PDV-a u turizmu, jer će smanjenje potrošnih poreza utjecati na dinamiku rasta u sljedećoj godini.

Glavni ekonomist Hrvatske narodne banke Vedran Šošić ističe da HNB predviđa određeno usporavanje prema kraju godine, neki visokofrekventni pokazatelji s kraja drugog kvartala već su ga i registrirali, ali i on je mišljenja da će stopa rasta u drugom tromjesečju biti solidna.

Komentirajte prvi

New Report

Close