Edukacija i podrška pri zapošljavanju

Autor: Ivan Tominac , 15. travanj 2021. u 22:00
Denis Marijon, voditelj programa/BORNA FILIĆ/PIXSELL

Želja im je da dionici dobiju uvid u mogućnosti koje su im na raspolaganju te dektetiraju izazove i probleme u praksi.

Za promjenama treba krenuti odmah, a tržište je mjesto s istim mogućnostima za sve. Međutim, to nije uvijek tako. Pandemija je zatvorila neke, ali otvorila neke nove mogućnosti te pojedinim društvenim skupinama dala prostor za dokazivanje.

U tom maniru u Hrvatskom savezu udruga za mlade i studente s invaliditetom (SUMSI) krenuli su s radionicama, koje imaju tendenciju riješiti ili barem započeti rješavanje nekih bitnih problema od društvene i ekonomske vrijednosti.

“S obzirom na to da su suvremeni načini rada od kuće kao i razvoj digitalnih tehnologija sve više prisutni i na našim prostorima, smatramo da to pruža realne mogućnosti za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Cilj nam je ukloniti stereotipne barijere i biti oslonac osobama s invaliditetom u procesu zapošljavanja i samozapošljavanja kroz edukaciju i informiranje o pravima i mogućnostima koje su im na raspolaganju”, istaknuo je Denis Marijon, voditelj programa Zajedno kroz izazove kojeg provodi SUMSI.

Financira ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike sa željom promjena. Ovakvi i slični programi i inicijative nameću se ključnima, naročito u vremenima tržišnih nesigurnosti kada je put do posla znatno otežan.

Međutim, dobro je znati kako je put do posla naročito težak za one čije se vještine ne konkretiziraju dovoljno – osobe s invaliditetom. Kod njih je naglasak na invaliditetu puno prije nego na bilo kakvim mogućnostima te je upravo iz tog razloga izuzetno važno poticati holistički pristup.

Upravo s tom željom djeluje i program kojeg je pokrenuo SUMSI.

Podrška u traženju prava koja su od egzistencijalne važnosti istaknuti je mehanizam promjena i bilo kakvog rasta u senzibilitetu i znanjima. Važnost javnog diskursa se u projektima poput ovog naročito se ističe pa će tako i njihove radionice okupljati brojne dionike.

Želja im je utvrditi opće znanje poslodavaca o invaliditetu, predstaviti potrebe za zapošljavanjem osoba s invaliditetom te uvidjeti s kojim se izazovima na tom području susreću poslodavci, dok će osobe s invaliditetom dobiti uvid u mogućnosti koje im se nude pri zapošljavanju i samozapošljavanju.

Podjela iskustva dobar je input stvaranja novih vrijednosti. Projekt Zajedno kroz izazove tek je počeo, a cilj je dati doprinos poboljšanju slike o integraciji i inkluziji osoba s invaliditetom na tržište rada.

To će se nastojati ostvariti kroz educiranje poslodavaca i osoba s invaliditetom o njihovim mogućnostima, pravima, prednostima i potencijalnim izazovima u području zapošljavanja OSI.

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close