Državne pomoći treba smanjiti

Autor: Poslovni.hr , 13. prosinac 2005. u 06:00

BRUXELLES – Prema nalazima Europske komisije, članice EU-a i nadalje troše previše državnog novca na pomoć poduzetnicima, pišu europski mediji. U 2004. 25 članica EU potrošilo je 62 milijarde eura na državnu pomoć, odnosno otprilike 0,06 posto europskog BDP-a, otprilike isto kao i godinu dana prije. Nacionalne vlade obvezale su se smanjiti državnu pomoć kao dio svojih obveza za ohrabrivanje gospodarskog rasta i stvaranja radnih mjesta. “Razočarana sam time što ukupna razina pomoći u EU nije smanjena”, rekla je europska povjerenica za konkurentnost Neelie Kroes.
Njemačka i Francuska najveće su korisnice državne pomoći, a lani su je isplatile u visini 17,2, odnosno 8,9 milijardi dolara. Poljska, primjerice, mnogo ulaže u poticanje sektora proizvodnje ugljena, dok Finska mnogo troši na poljoprivredu.
Manje zemlje članice troše manje iznose na državnu pomoć, no promatrano kao udjel u vrijednosti BDP-a, njihova potrošnja je veća. Kroes, međutim, pozdravlja činjenicu da zemlje članice napuštaju izravne isplate posrnulim kompanijama i sve više financiraju sektore poput zaštite okoliša. Tzv. horizontalne isplate pomoći sada čine 76 posto ukupne pomoći, a najviše koristi od nje imaju regionalni gospodarski razvitak te mali poduzetnici.
Komisija je i dalje razočarana time što nacionalne vlade ne usmjeravaju više državne pomoći ključnim sektorima poput istraživanja i razvoja. Svega 0,05 posto europskog BDP-a, odnosno nekih 5,5 milijardi eura, uloženo je u 2004. u projekte istraživanja i razvoja. Njemačka je najviše investirala u istraživanje i razvoj isplativši za te namjene u 2004. 1,6 milijardi eura.
(H)

Komentirajte prvi

New Report

Close