Država traži rješenje za Royal mirovinsko osiguranje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. kolovoz 2014. u 10:09
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva procijenilo je da bi se izbjegavanjem stečaja Royala, uštedjeli troškovi brojnih gospodarskih subjekata

Nakon što se Ministarstvo gospodarstva uključilo u pokušaj pronalaska rješenja za tvrtku Royal mirovinsko osiguranje, koja se nalazi pred stečajem, zbog čega bi 3860 osoba moglo ostati bez doživotne otpremnine na temelju otkupljenog staža, Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) u idućih će nekoliko dana analizirati cjelokupnu dokumentaciju Royala te procijeniti isplati li se pokretanje restrukturiranja i moguća dokapitalizacija tog društva.

"Državni ured za upravljanje državnom imovinom zaprimio je inicijativu Ministarstva gospodarstva o društvu Royal, te je u četvrtak popodne zaprimljena dokumentacija tog društva. Kroz nekoliko dana će se analizirati pristigli prijedlog, a ujedno DUUDI očekuje i očitovanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava s obzirom je riječ o institutu dokupa mirovina", poručuju iz DUUDI-a.

U Ministarstvu gospodarstva procijenili su, naime, da bi se izbjegavanjem stečaja Royala, uštedjeli troškovi brojnih gospodarskih subjekata, većinom državnih, koji bi u stečajnom postupku kao vjerovnici morali nadoknaditi štetu bivšim radnicima, a koja se u stečajnoj masi ne bi mogla naplatiti. Također, očuvanjem instituta dokupa mirovine žele se zaštititi primanja 3860 korisnika dokupljene mirovine.

Ministarstvo je predložilo da Državni ured za upravljanje državnom imovinom ocijeni i, u slučaju pozitivne procjene isplativosti procesa, pokrene restrukturiranje i moguću dokapitalizaciju tog društva.

Zbog financijskih problema tvrtke, 3860 umirovljenika po prvi puta u srpnju nije primilo, u prosjeku, 400 kuna doživotne otpremnine.

Royal mirovinsko osiguranje od 1990. razvija izvorno hrvatski model dokupa mirovine, po kojem su se mahom državne tvrtke ili institucije rješavale viška zaposlenih tako da bi novac za otpremninu uplaćivale Royalu, koji je zatim umirovljenicima mjesečno isplaćivao otpremninu. Oko 250 tvrtki je dosad koristilo tu mogućnost jer im je cijeli iznos otpremnine bio porezno priznati trošak.

Royal je proljetos otvorenim pismom zatražio pomoć države jer više ne može u ugovorenom roku isplatiti dokupljeni dio mirovine, a Uprava je izjavila i da su spremni vlasništvo i upravljanje Royalom prepustiti državi, radi zaštite instituta dokupa staža i korisnika otkupnine.

Zaštitu 3860 umirovljenika zatražilo je od Vlade i pet sindikalnih središnjica koje upozoravaju da model doživotne otpremnine nadilazi važnost tvrtke koja ga provodi, te predlažu da ga sačuva i preuzme država. Za očuvanje se založio i predsjednik Josipović.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Prvi put čujem za to osiguranje…..

strpat u zatvor “menadžere” Royala[emo_smijesak]

Slika govori sve:
Gledajte naše premijera Milanovića kako objašnjava Merkelici …. ČIJU MAPU!

New Report

Close