Dok Hrvati raspravljaju o pojmu braka i dvojezičnosti, Švicarci idu na referendum zbog – menadžerskih plaća

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. studeni 2013. u 10:48
Švicarci u nedjelju izlaze na referendum o tome hoće li ograničiti visinu menadžerskih plaća na maksimalno 12 puta višu od minimalne u toj kompaniji. (Thinkstock)

Švicarci u nedjelju izlaze na referendum o tome hoće li ograničiti visinu menadžerskih plaća na maksimalno 12 puta višu od minimalne u toj kompaniji.

Švicarci u nedjelju izlaze na referendum o tome hoće li ograničiti visinu menadžerskih plaća na maksimalno 12 puta višu od minimalne u toj kompaniji.

Takozvanu inicijativu "1:12 za Fair Pay" pokrenula je mladež Švicarske socijalističke stranke i iskoristivši švicarski model izravne demokracije prikupila 100.000 potrebnih potpisa za referendum. Incijativa polazi od ideje da nitko u jednom poduzeću ne bi smio zaraditi više u jednom mjesecu nego netko u cijeloj godini.

"Švicarsko bogatstvo je vrlo nepošteno raspoređeno", rekao je David Roth, čelnik socijalističke mladeži. "I dok prvorazredni švicarski menadžeri zarađuju milijune, više od 300 tisuća Švicaraca radi za sitniš", dodao je.

Inicijativa vjerojatno neće proći. I dok je prošli mjesec po anketama ishod bio neizvjestan, nova istraživanju pokazuju da mjera gubi potporu i sada bi za nju glasovalo samo 36 posto birača. To je posljedica toga što su velike tvrtke pokrenule široku marketinšku kampanju u kojoj naglašavaju da bi prihvaćanje inicijative moglo izazvati odljev kapitala iz Švicarske i da se radi o napadu na prosperitet i slobodu. I vlada u Bernu izjasnila se protiv ovakvog limitiranja plaća. Aktivisti protiv sebe imaju i medije jer se nijedan veći švicarski list nije izjasnio u prilog incijative.

Švicarska je po svim parametrima jedna od najbogatijih zemalja svijeta. Jedan od razloga takvog uspjeha, piše Wall Street Journal, jest taj što su u njoj smještene mnoge globalne kompanije koje većinu poslova obavljaju izvan Švicarske, ali zbog mnogih pogodnosti, poput stabilnih zakona, lokacije u srcu Europe, neutralnosti i dosadašnje relativno blage korporativne regulative, odlučuju u njoj zadržati svoje centrale.

Ne bi, međutim, bio problem za mnoge od tih kompanija da svoja sjedište premjeste drugdje ako osjete da je to nužno kako bi zadržale globalnu kompetitivnost. Roth kaže da se to neće dogoditi jer će, usvoji li se, zahvatiti samo 0,3 posto švicarskih kompanija i 3400 menadžera.

Mladi socijalisti, koje drugi nerijetko kritiziraju zbog amaterizma u gospodarskim pitanjima, pronašli su saveznika u Nijemcu Heineru Flassbecku, bivšem glavnom ekonomistu UN-ove konferencije za trgovinu i razvoj. "Inicijativa je opravdana jer zastranjenja u plaćama neprestano rastu", kaže Flassbeck.

Stepahne Garelli, profesor ekonomije na sveučilištu u Lausanneu ističe da je incijativa pokrenuta dan nakon što je spašena banka UBS novcem poreznih obveznika koji su morali pokriti posljedice bankarskih igrarija. Javnost je tada ostala šokirana iznosima koje zarađuju bankari, za koje do tada nije znala.

Švicarske korporacije svoje menadžere trenutno plaćaju darežljivije od bilo koje druge europske zemlje. U farmaceutskom divu Rocheu izvršni direktor ima plaću 236 puta veću od minimalne u kompaniji. U Nestleu najviša je plaća 188 puta veća od najniže. Prije trideset godina ta je razlika u prosjeku bila samo šest puta.

Inicijativi "1:12" potrebna je jednostavna većina glasova na referendumu da bi automatski bila upisana u ustav. Nikakvo parlamentarno odobrenje nakon toga joj nije potrebno.

Međutim, bez obzira na ishod referendum je važan jer će "snažno poručiti kako narod previsoke plaće smatra nepristojnima", kaže Garelli.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Vrlo “inteligenta” ideja. Kompanije ce jednostavno iseliti slabije placene poslove iz Svicarske i problem rijesen.

Ono sto socijalisti nikako ne mogu shvatiti je da od povecane regulacije uvijek najvise strada sirotinja.

Rasprava o same-sex braku i dvojezicnosti imaju puno vise smisla od ovakvog referenduma.

Gdje su naši sindikati.
Neka samo kopiraju pitanje, pa na referendum.
Ali za organizaciju referenduma treba raditi, a njima se baš neda.

New Report

Close