Dodatni poticaji i širi broj korisnika olakšat će prilagodbu i zapošljavanje

Autor: Borivoje Dokler , 20. svibanj 2021. u 22:00
Poticaji osobama s invaliditetom osiguravaju pristup na otvoreno tržište rada /SHUTTERSTOCK

U 2020. godini Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom isplatio je poslodavcima ukupno 109.709.969 kuna poticaja.

S prvim danom 2021. godine na snagu je stupio novi Pravilnik o poticajima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji je proširio uvjete za korištenje postojećih poticaja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI), a uvedena su i dva nova oblika poticaja. Uz to, dosadašnji su poticaji dostupniji za širi broj korisnika.

Razvoj novih tehnologija

Primjerice, subvenciju u visini uplaćenog doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje poslodavci mogu koristiti za sve osobe s invaliditetom upisane u Očevidnik zaposlenih osoba s invaliditetom, a ne isključivo za zaposlene iznad kvote.

Poticaj mogu koristi svi poslodavci na otvorenom tržištu rada te zaštitne i integrativne radionice. Također je izmijenjena osnovica izračuna subvencije plaće osoba s invaliditetom.

Osnovica više nije minimalna bruto plaća, već bruto I plaća zaposlene osobe s invaliditetom, što je dakako povoljnije za poslodavce. Novim pravilnikom dostupna su i nova dva poticaja: Sufinanciranje troškova prijevoza osoba s invaliditetom i Sufinanciranje troškova rada stručnih radnika i radnih instruktora u integrativnim i zaštitnim radionicama.

Poticaji osiguravaju stručnu i financijsku podršku za poslodavce u procesu zapošljavanja osoba s invaliditetom, kojom se nastoji pružiti učinkovita prilagodba uvjeta rada i radnog okruženja, kao preduvjeta za održivo zapošljavanje.

476

poslodavaca koristilo je lani poticaje za 1513 zaposlenih osoba s invaliditetom

Lepezu poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom čine subvencija plaće osobe s invaliditetom, sufinanciranje troškova obrazovanja i sufinanciranje troškova za prilagodbu radnog mjesta – arhitektonska prilagodba.

Sufinanciraju se i troškovi za prilagodbu uvjeta rada – tehnička prilagodba te troškovi stručne podrške te subvencija u visini uplaćenog doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje.

Tu su još i posebna sredstva za razvoj novih tehnologija i poslovnih procesa u cilju zapošljavanja i održavanja zaposlenosti osoba s invaliditetom kod poslodavaca na otvorenom tržištu rada, odnosno kod osoba s invaliditetom koje se samozapošljavaju te posebna sredstva za razvoj novih tehnologija i poslovnih procesa u cilju zapošljavanja i održavanja zaposlenosti u zaštitnim radionicama ili integrativnim radionicama.

Održivo samozapošljavanje

Osigurane su i potpore za održivost samozapošljavanja osoba s invaliditetom, sufinanciranje troškova prijevoza osoba s invaliditetom te troškova rada stručnih radnika i radnih instruktora u integrativnim i zaštitnim radionicama, a tu je i novčana nagrada za zapošljavanje izvan kvote.

U 2020. godini ZOSI je poslodavcima isplatio ukupno 109.709.968,66 kuna poticaja. Njih je u 2020. godini koristilo 476 poslodavaca (465 na otvorenom tržištu rada i 11 zaštitnih i integrativnih radionica) za zapošljavanje 1513 osoba s invaliditetom.

“Iz godine u godinu kontinuirano pratimo povećanje broja poslodavaca/korisnika poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom te broja zaposlenih osoba s invaliditetom za koje se poticaji ostvaruju, iz čega zaključujemo kako opseg mjera koje poslodavci primjenjuju doprinosi sposobnosti osoba s invaliditetom da pronađu i održe posao na otvorenom tržištu rada.

Informiranost poslodavaca o mjerama preduvjet je boljeg razumijevanja, a posljedično jačanja stope zaposlenosti i pozitivnijeg stava prema zapošljavanju osoba s invaliditetom. Poticaji osobama s invaliditetom osiguravaju pristup na otvoreno tržištu rada na kojem, sada iz iskustva možemo reći, ima mjesta za osobe s invaliditetom”, poručuju iz ZOSI-ja.

Detaljnije informacije o mogućnostima korištenja sredstava, uvjetima i načinu podnošenja zahtjeva za poticaje dostupne su na internet stranici Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI).

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close