Đikić: Moja preporuka je da se djeca cijepe protiv gripe

Autor: Poslovni.hr , 03. rujan 2020. u 11:54
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Vjerujem da bi pravilnom komunikacijom građani shvatili da se mogu sigurno cijepiti, rekao je Đikić.

Znanstvenik Ivan Đikić u razgovoru za Dobro jutro, Hrvatska na HRT-u kazao je kako se sada trebamo fokusirati na jesen i naučiti iz ljeta.

“Virus se nije promijenio značajno, genetski, sve mutacije su funckionalno neutralne, nisu virus ni poboljšale ni pogoršale. Slika virusa se mijenja tijekom ljeta, ali i dalje dovodi do smrtnosti. Nepotrebna je diskusija koja je bila puštena radi političkih razloga da je virus oslabio i da se možemo opustiti… Držanjem mjera možemo spriječiti njegovo širenje”, rekao je.

“Treba se testirati, brže, efikasnije i točnije… Ako se pripremimo na vrijeme imat ćemo dovoljno mjesta za testiranje na jesen”.

Kako komentira brojke ovoga ljeta?

“Ne bih se želio vraćati u prošlost. Mislim da smo mogli bolje. Trebamo se fokusirati na jesen. Ne smijemo ignorirati virus, proglašavati ga slabim. Trebamo krenuti prema jeseni, pripremiti se za školu. Nadam se da će brojevi pasti i u tjedan-dva osigurati da se virus ne širi kao sada”, odgovorio je.

Njemački model u školama

“Naša djeca su već u 6. mjesecu znala kako će se pripremati škola za kraj 8. mjeseca, mi smo znali to, sve oko toga. Imali su probnu školu, samo da vide koje mjere mogu uvesti, Na taj način, dobrom pripremom, može se spriječiti širenje infekcije. Poruka je da djeca trebaju u škole, trebaju imati socijalni kontakt, treba im se osigurati sigurno školovanje. Ako je to nemoguće onda se treba ulaziti u različite druge opcije”, komentirao je Đikić koji je nahvalio Školu na Trećem.

Cijepiti se protiv gripe, da ili ne?

“Preporuka je da trebamo povećati broj cijepljenja protiv gripe ove godine. Objasniti ljudima zašto je to važno. Nas očekuje cijepljenje krajem 9. i početkom 10. mjeseca. Imamo nekoliko vrsta cjepiva. Imamo dvije vrste influence, u oba slučaja imamo dosta kvalitetna cjepiva. Građani trebaju znati koju vrstu cjepiva je Hrvatska kupila. Vjerujem da bi pravilnom komunikacijom građani shvatili da se mogu sigurno cijepiti.

“Mi kao obitelj uvijek provjerimo cjepivo i odlučimo kao obitelj hoćemo li se cijepiti, i uvijek se cijepimo, naša djeca i mi. Moja preporuka je da se djeca cijepe protiv gripe”, rekao je, prenosi Index.

Komentirajte prvi

New Report

Close