Damjanić jača poziciju svojih vina u Crnoj Gori

Autor: Marta Duić , 05. prosinac 2021. u 22:00
Ivan Damjanić, istarski vinar, proizvodi na 10,5 hektara vinograda/D. Marušić/PIXSELL

Održan niz eno-gastro prezentacija istarskog vinara u crnogorskim restoranima.

Sredinom studenog istarski vinar Ivan Damjanić otputovao je u Crnu Goru u sklopu projekta Vinska omotnica i mjere “Promidžba vina na tržištima trećih zemalja iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019.-2023.” kako bi upoznao tamošnje potrošače sa svojim etiketama.

Inače, promidžba na tržištima trećih zemalja odnosi se na vina sa zaštićenom oznakom izvornosti, zemljopisnog podrijetla i vina s naznakom sorte vinove loze proizvedene u Hrvatskoj.

Damjanić je održao četiri eno-gastro prezentacije, odnosno sljubljivanja jela i njegovih vina, a na popisu restorana koji su ugostili Damjanića našli su se Conte u Perastu, Cattaro u Kotoru te podgorički Restoran 100 manira i Hemera.

U publici su bili renomirani poznavatelji vina, sommelieri, ugostitelji, hotelijeri, blogeri, novinari i drugi ljubitelji vinske kapljice. Dok su neka od vina, primjerice, Damjanić Malvazija dobro poznata crnogorskoj publici, pojedine etikete ove vinarije tek trebaju pronaći mjesto na tržištu.

Publika je tako degustirala etikete poput Borgonje, Dura Istriana, Clemene blanca, Clementea i Suncerusa koje će se uskoro naći na policama crnogorskih vinoteka. Inače, vinarija, odnosno OPG Damjanić Ivan postoji od 2004. godine, a vinogradi im se prostiru na 10,5 hektara.

Zadnje ulaganje je bilo u rekonstrukciju vinograda i opremanje vinarije, također u sklopu vinske omotnice.

˝Prije pandemije koronavirusa izvozili smo oko 25 posto proizvodnje i to u Crnu Goru, SAD, Njemačku, Austriju, Poljsku. To je trenutno malo usporilo, ali nam se u zadnje dvije godine otvorilo kanadsko tržište.

Trenutno imamo 11 etiketa, a najtraženije su Malvazija, Borgonja, Clemente i Clemente blanc. Surađujemo s mnoštvom ugostitelja i hotelijera na području cijele Hrvatske, a u našu kušaonu dolaze gosti iz cijelog svijeta. Većina ih je iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Nizozemske i Italije˝, ističe Damjanić.

Komentirajte prvi

New Report

Close