Toplinski valovi, suše, požari, poplave… Svijet se bliži scenariju bez povratka

Autor: Darko Bičak , 10. kolovoz 2021. u 06:55
FOTO: REUTERS/Alexandros Avramidis

Međuvladin panel za klimatske promjene procjenjuje da bi temperatura mogla porasti 1,5-5 stupnjeva.

Klimatske promjene su mnogo rašireniji i ozbiljniji problem nego što se do sada mislilo – od toplinskih valova, suše i požara pa sve do velikih pljuskova i poplava, zaključak je UN-ovog izvješća koje je izradio Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC).

Odbor za klimu Ujedinjenih naroda jučer je dao pesimistično upozorenje da je svijet blizu scenarija bez povratka po pitanju globalnog zagrijavanja, a da je za to “nedvosmisleno“ krivo čovječanstvo.

Razine stakleničkih plinova u atmosferi već su dovoljno visoke da uzrokuju klimatske probleme i idućih desetljeća, ako ne i stoljeća, upozorili su znanstvenici u izvješću te poručili kako će se trenutne pojave poput toplinskih valova, moćnih uragana i drugih vremenskih ekstrema samo pogoršati.

Veto na ugljen

Opisavši izvješće kao “crveno upozorenje za čovječanstvo”, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na hitni prekid proizvodnje energije iz ugljena i drugih fosilnih goriva koji znatno štete okolišu.

“Zvona na uzbunu su zaglušujuća. Ovo izvješće mora biti posmrtno zvono za ugljen i fosilna goriva prije nego unište naš planet”, kazao je Guterres. Na njegovom tragu je i hrvatski klimatski stručnjak Krešimir Pandžić iz Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda (HZMO) koji ističe da ga ovo izvješće nije iznenadilo te da je većina zaključaka bila očekivana.

“Napravljeno je pet scenarija, od kojih su dva optimistična, jedan neutralan i dva katastrofična i gdje se procjenjuje da će do kraja stoljeća temperatura porasti između 1,5 i pet stupnjeva. S obzirom na globalne napore u zaštiti klime, od kojih je Pariški sporazum među najvažnijim događajima, za očekivati je da je najrealniji scenarij jedan od ovih optimističnih i da će napori dovesti do stabilizacije klime”, kazao je Pandžić.

Guterres

Zvona na uzbunu su zaglušujuća. Ovo izvješće mora biti posmrtno zvono za ugljen i fosilna goriva.

Dodaje da je Hrvatska u okviru globalnih prijetnji u istoj opasnosti kao i sve ostale zemlje, a po pitanju borbe protiv klimatskih promjena je na tragu napora Europske unije čija smo članica.

“EU je globalno lider u zelenoj agendi jer, osim klimatskih promjena, ima u fokusu i okoliš te energetsku samodostatnost. Kada govorimo o nekim prijetnjama po samu Hrvatsku zbog klimatskih promjena, tu je teško nešto konkretno predvidjeti.

No, činjenica je da je područje Mediterana, gdje Hrvatska velikim dijelom spada, već neko vrijeme podložno velikim sezonskim nepogodama – visokim temperaturama ljeti te izostanak većih padalina u ostatku godine, a što ozbiljno ugrožava plodnost zemlje, ali i rezerve pitke vode. Također smo svjedoci orkanskih vjetrova na Jadranu i u kontinentalnoj Hrvatskoj”, navodi Pandžić.

Grozomorne poplave Njemačku su zahvatile su u srpnja ove godine/REUTERS

Ovaj hidrometeorolog smatra da je opasnost od klimatskih promjena u Hrvatskoj prepoznata, kako u stručnoj javnosti i u politici, tako i generalno među građanima.

Izvješće IPCC-a objavljeno je samo tri mjeseca prije velike UN-ove konferencije na temu klimatskih promjena koja će se održati u Glasgowu. Države bi se na tom skupu trebale donijeti nove ambiciozne planove o borbi protiv klimatskih promjena.

Više od 14.000 studija

Temeljeno na više od 14 tisuća znanstvenih studija, izvješće daje dosad najopsežniju i najdetaljniju sliku kako klimatske promjene mijenjaju prirodu i što će uslijediti. Dosadašnje odluke država o smanjivanju emisija nisu bile dovoljne za smanjivanje razina stakleničkih plinova u atmosferi.

Bivši američki državni tajnik i predsjednički kandidat John Kerry, trenutno u svojstvu posebnog američkog izaslanika za klimu, istaknuo je da IPCC-ovo izvješće naglašava ogromnu hitnost ovog trenutka. Svijet se mora ujediniti prije nego što nam izmakne mogućnost ograničavanja globalnog zagrijavanja za 1,5 stupnjeva“, kazao je Kerry.

Ed Hawkins, znanstvenik s sveučilišta u Readingu u Velikoj Britaniji, navodi da je već rast od 1,1 stupnja uzrokovao katastrofalne vremenske neprilike.

“Samo ove godine toplinski valovi odnijeli su stotine života i oborili niz rekorda diljem svijeta. Šumski požari potaknuti vrućinom i sušama gutaju čitave gradove na zapadu SAD-a, oslobađaju rekordne razine plinova iz sibirskih šuma i tjeraju Grke da bježe iz svojih domova trajektima. Svako upozorenje je važno, a posljedice će biti sve gore i gore sa zatopljenjem“, upozorava Hawkins.

Komentirajte prvi

New Report

Close