Cijene novogradnje eksplodirale: Mladi parovi sve više traže drugačije nekretnine

Autor: Poslovni.hr , 25. travanj 2022. u 10:31
FOTO: Pixabay

Unatrag dvije godine postalo je teško bilo gdje pronaći novi stan za manje od 2200 eura po kvadratu, a novogradnja u centru je oko 5000 eura kvadrat. Potražnja za takvim nekretninama govori da na tržištu ima kupaca koji su voljni platiti tu cijenu. Posljedično, visoka cijena novogradnje za sobom je povukla i rast cijena starijih stanova.

S obzirom na visoke cijene stanova u Zagrebu na solidnim gradskim lokacijama, gdje se teško može pronaći dobar trosoban stan, a da nisu potrebna velika ulaganja, manja od 160.000, 170.000 eura, mnogi sve više biraju kuće u Zagrebačkoj županiji i okolici Zagreba. Lokacije su to udaljene do 45 minuta vožnje od Zagreba.

– Za istu ili malo veću cijenu, oko 200.000 eura, može se dobiti lijepa kuća veća od 150 kvadrata, novije gradnje, s velikim vrtom pa se mlade obitelji u posljednje vrijeme sve više odlučuju na takvo ulaganje i rješavanje stambenog pitanja. Život na selu i povratak prirodi, a opet u blizini grada, čini se sve popularniji među kupcima nekretnina – kaže  za Jutarnji list Jasna Biliškov Barun, direktorica Biliškov nekretnina u Zagrebu.

Najviše se u okolici Zagreba traže manje obiteljske kuće od 150 do 200 četvornih metara stambene površine i vrt od barem 500 kvadrata i više.

– S obzirom na porast cijene građevinskih materijala i usluga, kupci uglavnom preferiraju objekte na kojima nema većih ulaganja. Upiti su česti za prsten oko Zagreba do 50-ak kilometara udaljenosti. Atraktivnije su lokacije prema Samoboru, Zaprešiću, Zagorju, nego istočno prema Sesvetama i Moslavini. Gleda se na sadržaje kao što je škola, vrtić, trgovine, sportski sadržaji… – objašnjava.

Komentirajte prvi

New Report

Close