Stanovi se prodaju i prije izgradnje, cijeni unatoč

Autor: Poslovni.hr , 13. travanj 2022. u 06:33
Najviše stanova u ponudi novije gradnje su trosobni/MARKO JURINEC/PIXSELL

Razlog popularnosti nije samo sigurnost i dugotrajnost, navode s Njuškala.

U protekle dvije godine zabilježen je snažan trend rasta potražnje za novogradnjom, posebice u Zagrebu. Njuškalo javlja da je velik dio novih stanova prodan i prije no što je objekt izgrađen, unatoč rastućoj cijeni.

Potvrđuje to i Maja Tomašković Žuti iz građevinske tvrtke Mešić Com. “U ovo vrijeme od potresa do danas možemo reći i da su sadašnji vlasnici stanova također u potrazi za novogradnjom, što uvelike premašuje potražnju od ponude ako govorimo o kvalitetnim stanovima”, objasnila je Tomašković Žuti.

U Zagrebu trećinu više
Razloge za povećan interes kupaca za novogradnju, osim sigurnosti i dugotrajnosti, vidi i u visokim cijenama starogradnje, kao i rastu cijena građevinskog materijala potrebnog za adaptaciju.

Tek 23 posto stanova u Zagrebu novije je gradnje, odnosno do sedam godina starosti, a za takve stanove interes pokazuje 14 posto kupaca. Prosječna tražena cijena kvadrata stana do sedam godina iznosi 2584 eura, no u atraktivnijim četvrtima i onima bližima centru ona premašuje i 3000 eura.

Prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu izgrađenog u 80-ima i početkom 90-ih je 2185 eura, a onih izgrađenih krajem 90-ih i početkom 2000-ih je 2322 eura. Zbog niže cijene kvadrata, upravo ovakve stanove traži čak 45 posto kupaca.

Potražnja za stanovima u Zagrebu u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na prethodnu, rasla je za 30 posto, a za kućama 25 posto.

Najviše stanova u ponudi novije gradnje su trosobni, kojih je čak 50 posto u ukupnom broju oglasa stanova do sedam godina starosti, a koje ujedno kupci i najviše traže.

Istra prednjači
Kad je riječ o kućama novije gradnje u Zagrebu i okolici, u ponudi ih je najviše (40%) s četiri sobe, a slijede s pet soba (24% u ukupnoj ponudi novijih).

Prosječna tražena cijena za kvadrat takve kuće trenutačno je 1824 eura. Prosječna cijena novijeg kvadrata stana na razini cijele Hrvatske je 2600 eura, a takvi prosječno imaju 85 kvadrata.

Najviše novih stanova prodaje se u Istarskoj županiji, s kvadratom prosječno po 2760 eura. Istra još više prednjači u odnosu na ostatak Hrvatske kad je riječ o novim kućama za prodaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close