Capak najavio promjenu za maske, čini se kako ćemo ih trebati nositi sve više?

Autor: Poslovni.hr , 09. lipanj 2020. u 08:19
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Kazao je da će se, ako epidemiološka situacija i 5. srpnja, na dan izbora, bude povoljna kao što je i sada, sigurno ”malo popustiti što se tiče maski”.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u Dnevniku Nove TV odgovorio je na pitanje što ako do zaraze koronavirusom dođe na – predizbornom skupu.

Kaže da bi svi koji dođu na skup trebali ostaviti svoje podatke jer se tako, u slučaju da se pojavi zaraza, ”vrlo lako mogu pronaći kontakti”.

Preporuke za izbore krajem lipnja

”Ako netko ne želi dati podatke, onda ih neće dati, a mi ćemo opet naći način da ga pronađemo. Dosad smo uspjeli pronaći sve kontakte. Ako se sjećate prvog slučaja, dok još nismo znali da treba voditi evidenciju, pronašli smo sve kontakte iz autobusa kojim se čovjek vraćao iz Milana. Epidemiolozi su detektivi i uvijek pronađu one koje trebaju pronaći”, rekao je Capak i dodao da se svakako preporučuje voditi evidenciju jer se tako olakšava posao epidemiolozima.

Političari prije i tijekom izborne kampanje obilaze brojne hrvatske gradove i mjesta na kojima su nerijetko u bliskom kontaktu s građanima. ”Ja to ne bih preporučio. Preporučio bih da se drže preporuka jer virus je još uvijek tu. Imamo mali broj aktivnih slučajeva, ali uvijek može doći netko iz inozemstva i donijeti virus”, poručio je Krunoslav Capak.

Kazao je da će se, ako epidemiološka situacija i 5. srpnja, na dan izbora, bude povoljna kao što je i sada, sigurno ”malo popustiti što se tiče maski”. ”Pustimo to vremenu. Sad još nećemo objavljivati preporuke za sam izborni dan upravo zato da vidimo kakva će biti epidemiološka situacija i da prema njoj prilagodimo mjere. Objavit ćemo to između 20. i 2. srpnja jer je takav dogovor s Državnim izbornim povjerenstvom”, kaže Capak.

“Radit ćemo na snažnijim preporukama nošenja maski”

Ravnatelj HZJZ-a dodaje da mu se čini da se većina građana pridržava preporuka i ističe da je Svjetska zdravstvena organizacija izdala upute prema kojima se snažnije preporučuje nošenje zaštitnih maski. ”Činjenica je da zemlje koje su nama potencijalno izvor turista ocjenjuju kvalitetu borbe s koronavirusom ne samo po broju oboljelih nego i po pridržavanju stanovnika preporuka, što uključuje i nošenje maski”, objašnjava.

Dodao je da će se u ”sljedećem periodu raditi na snažnijim preporukama nošenja maski”. Objašnjava da to znači da bi trebalo ljudima osvježiti znanje što znači nositi maske tijekom epidemije.

Kada je riječ o turističkoj sezoni, Krunoslav Capak kaže da, prema njegovim informacijama, u jeku turističke sezone u Hrvatskoj boravi oko milijun ljudi te da zasad nema nikakvog žarišta zaraze.

”Imamo jednog povratnika koji se treba vratiti iz Afrike koji ima simptome i vjerojatno ima koronavirus. On dolazi avionom i sam putuje. Sutra dolazi u Split i sve je spremno za njegov dolazak i izolaciju u splitskoj bolnici”, rekao je na Novoj TV ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close