‘Burek sad košta skoro 20 kuna, ne znaš na koga biti bijesan’

Autor: Poslovni.hr , 23. siječanj 2023. u 09:33
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Tri trgovačka lanca koja su pristala slati cjenike sutra bi trebali održati sastanak s ministrom gospodarstva. U međuvremenu državna inspekcija i dalje češlja trgovine i obrte, no poduzetničke udruge pozivaju svoje članove da kazne ne plaćaju. Kako god trenutni rat između trgovaca i poduzetnika s Vladom završio, ceh će platiti građani.

U mjestu Čavle na “Grobničkim Alpama” nalazi se mala trgovina živežnih namirnica u koju se susjedi spuste u papučama. Ne izgledaju posebno utučeni cijenama.

“Ovo je butiga ka mora opstat jer se zatvaraju svi mali dućani, ali ova mora ostat. Cijene su uvijek iste, savršeno dobre. Vlada ne poduzima ništa, Vlada samo puno priča i ništa ne radi, a privatnici pogotovo rade što ih volja. Evo, jedino su se frizerke prestrašile pa su vratile nazad cijene kakve su bile”, rekla je Vesna Manjgotić iz Čavla za N1.

Robert Valić kaže kako su namirnice skuplje, ali ih svejedno mora kupiti.

“Skuplje je sigurno, ali moramo kupit, ča ćemo. Bilo bi dobro kad bi se to reguliralo, da smanje malo te cijene, da nam je lakše za živjeti”, kaže Robert.

Nije lako igrati se s narodom i cijenama, zna lokalni trgovac.

“Kod mene nije bilo nekotroliranog povećanja cijena niti zaokruživanja. Cijene su ostale iste, ako je bilo neko poskupljenje to je bilo zato jer su nam dobavljači, proizvođači, uvoznici i distributeri digli cijenu. Nismo povećavali maržu, ali ne kažem da toga nije bilo kod nekih drugih djelatnosti i drugih branši”, kaže Robert Fućak, predsjednik Udruge trgovaca 051.

A neki su kupci baš ljuti, izlaze iz susjedne pekarnice i broje svoje sitne eure.

“Da, naravno, jako je poskupjelo. Koliko pamtim, ovaj dolje, nećemo ga imenovati, u mjesec dana tri puta je dizao cijene. Burek je 18,86 ili dva i pol eura. Takav nije bio prije. Ne znaš na koga biti bijesan”, kaže Emil Mržljak iz Dražica.

Ako ti je burek preskup, pređi na parizer. Čista tržišna ekonomija. Ideš gdje je jeftinije, poduzetnik neka se sam izbori na tržištu. A Vlada nek se – ne miješa.

“Pa vidite i sami, petljaju se u tržišno gospodarstvo, ponašaju se kao nekakvi arbitri, sve ono što oni sad sugeriraju je iskazivanje njihove nemoći i prikrivanje nesposobnosti. Kod mene inspekcija još nije bila”, kaže Fućak.

Komentirajte prvi

New Report

Close